Ga naar de inhoud
Vijf vragen en antwoorden

Onrust in Haagse wijk Duindorp om vreugdevuren: dit weten we tot nu toe

Beeld © ANP

Het is onrustig in Duindorp. In de Haagse wijk werden vannacht voor de tweede dag op rij vernielingen gepleegd, brandjes gesticht en wegen gebarricadeerd. Wat weten we tot nu toe? Vijf vragen en antwoorden.

Wat is er aan de hand?

Het is nu al twee nachten op rij onrustig in Duindorp met verschillende brandstichtingen en vernielingen in de wijk. Morgen bepaalt de gemeente Den Haag of de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen wel of niet doorgaan. In Duindorp verwachten ze dat daar geen toestemming voor komt.

Gemeenteraadslid Richard de Mos hoopt dat de jaarlijkse vreugdevuren alsnog doorgaan. Anders vreest hij een onrustige jaarwisseling met veel schades en inzet van de politie. De vreugdevuren waren ooit bedoeld om, zoals De Mos zegt, de 'volstrekt losgeslagen rellen in de wijken te voorkomen'.

Politie
Lees ook:
Politie betrapt 9-jarige jongen met molotovcocktail in Duindorp

Waar komt het vandaan?

Vroeger had vrijwel elke straat in Den Haag zijn eigen vreugdevuur. Die traditie ontstond na de Tweede Wereldoorlog. In de week voor de jaarwisseling werden er kerstbomen op een hoop gegooid en in de fik gestoken, ook wel 'kerstbomen rausen' genoemd.

In de jaren tachtig liep die traditie uit de hand. Oud-politie-inspecteur Marnix Eysink Smeets zei eerder dit jaar op Radio 1: ''Den Haag was in de jaren tachtig een oorlogsgebied met Oud en Nieuw. Overal werden spontane vreugdevuren opgebouwd in de wijken." En dat was nog niet alles: hele winkelstraten werden geplunderd.

Als de politie ingreep, zorgde dat voor een averechts effect, het werd voor sommige groepen juist een sport om de confrontatie met de autoriteiten aan te gaan. De gemeente bood een oplossing die bleek te werken: vreugdevuren op het strand. Een in Scheveningen, de ander in het rivaliserende Duindorp, dat aan de andere kant van de haven ligt.

Waarom gaan die niet door?

Het is nog niet zeker, maar het ziet ernaar uit dat er dit jaar geen vreugdevuur komt. Oorzaak is de vonkenregen die ontstond bij de vorige jaarwisseling door de Scheveningse houtstapel. De gemeente kreeg toen ruim 260 schademeldingen.

De Scheveningse stapel was ongeveer 38 meter hoog, veel hoger dan de bouwers hadden afgesproken met de gemeente. Vanwege de ontstane ellende is de gemeente dit jaar strenger. De organisatoren moeten vergunningen aanvragen voor de evenementen. Morgen komt daar een definitieve uitspraak over.

Wie zijn verantwoordelijk voor de rellen?

De meeste relschoppers zijn tieners, zegt Bob Schut, voorzitter van Wijkberaad Duindorp. Volwassenen in de buurt zitten helemaal niet op de onrust te wachten. "Mensen vrezen voor de ongeregeldheden en keuren af wat de jeugd doet", zegt Schut. "De jongeren bevuilen hun nest. Maar het is heel lastig om tot ze door te dringen, de groep opereert vrij solo en bestaat uit vele tientallen mensen."

Volgens Schut zijn de relschoppers teleurgesteld over het niet-verstrekken van een vergunning. "De teleurstelling is ontaard in vandalisme en brandstichting. Dat is absoluut afkeurenswaardig. Ik snap de teleurstelling heel goed, maar de manier waarop ze die laten blijken, dat kan niet. Het is een verkeerde uiting van onvrede."

En wat nu?

De gemeente wil de ongeregeldheden de kop indrukken, maar waarnemend burgemeester Johan Remkes wil niet zeggen welke maatregelen hij treft. Hij spreekt van 'wetteloosheid' in de wijk.

"Het einde is nog niet in zicht. Dit kan nog wel even duren", vreest Schut van Wijkberaad Duindorp. Hij zegt dat er problemen in de wijk zijn. "Duindorp is uitgekleed. Wat er voor de jeugd was, is weg en daar is nooit iets voor teruggekomen. De jeugd is aan het hangen. Uit verveling doen ze dingen die ze beter niet kunnen doen."

Containers in brand gestoken in Duindorp, ME ingezet

00:55
Van containers en afvalbakken die in brand zijn gestoken tot een bushalte die is vernield.