Staande gehouden

Politie betrapt 9-jarige jongen met molotovcocktail in Duindorp

02 december 2019 13:09 Aangepast: 02 december 2019 14:35
Een afgebrande snackbar in de wijk Duindorp. Beeld © ANP

Bij de ongeregeldheden in de Haagse wijk Duindorp heeft de politie een jongen van 9 jaar oud staande gehouden. Het kind was volgens de gemeente 'betrokken bij het rondlopen met een molotovcocktail'.

Het is niet bekend of het kind zelf of iemand uit zijn omgeving de molotovcocktail in handen had. Volgens de politie is de jongen niet meegenomen.

Maatregelen

Johan Remkes, waarnemend burgemeester van Den Haag, noemt de ongeregeldheden onaanvaardbaar. Hij zegt dat hij met de handhavings- en hulporganisatie in de stad afspraken heeft gemaakt om 'op te treden om deze wetteloosheid het hoofd te bieden'. Om welke maatregelen het concreet gaat, laat hij in het midden.

'Einde nog niet in zicht'

Volgens Bob Schut, de voorzitter van Wijkberaad Duindorp blijft het voorlopig nog onrustig in de wijk. "Het einde is nog niet in zicht. Dit kan nog wel even duren."

Hij zegt dat de meeste relschoppers tieners zijn. Volwassenen zitten volgens Schut niet op de onrust te wachten. "Mensen vrezen voor de ongeregeldheden en keuren af wat de jeugd doet. De jongeren bevuilen hun nest. Maar het is heel lastig om tot ze door te dringen, de groep opereert vrij solo en bestaat uit vele tientallen mensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twaalf mensen aangehouden na rellen in Haagse wijk Duindorp

Vreugdevuur

Duindorp bouwt elk jaar met de jaarwisseling een groot vreugdevuur op het strand. Dit jaar gaat dat waarschijnlijk niet door, liet de gemeente Den Haag vorige week weten. De bouwers krijgen vermoedelijk geen vergunning.

Volgens Schut was dit de druppel die de emmer deed overlopen in de wijk. "De teleurstelling is ontaard in vandalisme en brandstichting." Hij hoopte zelf, net als veel Duindorpers, dat de gemeente de vreugdevuren dit jaar nog zou gedogen en dat de strengere regels pas volgend jaar zouden gelden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ME ingezet na onrust in Haagse wijk Duindorp

Verveelde jeugd

Het wegvallen van het vreugdevuur is nu misschien de aanleiding voor de rellen, maar volgens Schut zijn spelen er al langer andere problemen in de wijk. "De wijk is uitgekleed. Wat er voor de jeugd te doen was, is weg en daar is nooit iets voor teruggekomen. De jeugd is aan het hangen. Uit verveling doen ze dingen die ze beter niet kunnen doen."

Een oplossing ziet de voorzitter van de wijkvereniging niet. "Ik wou dat ik het wist. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van de burgemeester sta, want je kunt het moeilijk goed doen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore