Schip gezonken

Lichamen vermiste bemanningsleden kotter Urk gevonden

01 december 2019 13:03 Aangepast: 01 december 2019 19:56
Een reddingsvaartuig van de KNRM (archieffoto) Beeld © ANP

De lichamen van de twee bemanningsleden uit Urk zijn gevonden. De twee vissers lagen in de stuurhut van de gezonken garnalenkotter, laat de Landelijke Eenheid weten.

Een vissersboot, met aan boord de Urkers Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27), verdween donderdagochtend rond 05.45 uur. Een noodbaken stuurde een automatische melding naar de Kustwacht omdat hij in aanraking kwam met water. Direct werd een grote zoekactie op touw gezet met helikopters, een vliegtuig en reddingsboten.

Wind en hoge golven

De kotter werd vrij snel gelokaliseerd, maar er kon door de wind, hoge golven en sterke stroming niet meteen gedoken worden naar de boot. Dat lukte gisteren pas. Vandaag konden duikers voor het eerst ook naar binnen.

Vanmiddag zijn de lichamen geïdentificeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drama vissers raakt heel Urk: 'Meestal worden ze niet gevonden, dat is het ergste'

De burgemeester van Urk heeft ook gereageerd op het nieuws. "Namens het gemeentebestuur zal ik de condoleances overbrengen aan de families. Ik hoop dat de lichamen na identificatie en onderzoek zo snel mogelijk aan de families vrijgegeven kunnen worden. De families kunnen nu afscheid nemen van hun geliefden en Urk kan daarin meeleven. Juist op dit soort momenten is de onderlinge verbondenheid op Urk groot", zegt Ineke Bakker.

De vlag bij het gemeentehuis zal vanaf maandagochtend als teken van collectieve rouw halfstok hangen. Ook andere instanties wordt gevraagd dit te doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore