5 vragen (en antwoorden)

Spoedklus maar wel een belangrijke: Madrid maakt zich op voor klimaattop

02 december 2019 06:02 Aangepast: 02 december 2019 06:39
Deelnemers tijdens de klimaatstaking in Den Haag afgelopen september, archieffoto Beeld © ANP

Het is een spoedklus van proporties die je maar zelden ziet. In amper een maand tijd is Madrid omgedoopt tot hét klimaatcentrum van de wereld. Vandaag begint daar de klimaattop, tot verrassing van velen. RTL Nieuws zet de belangrijkste vragen op een rij.

1. Huh, in Madrid? Waarom daar?

Dat de klimaattop in Madrid wordt gehouden, kan inderdaad voor flink wat verwarring zorgen. Aanvankelijk stond de top namelijk gepland in Brazilië. Maar veertien dagen na de aankondiging werd de kandidatuur ingetrokken. Officieel vanwege budgettaire redenen, maar critici vermoeden dat het ook verband houdt met president Jair Bolsonaro, die bekendstaat als klimaatscepticus. 

Daarop stelde Chili zich kandidaat. Maar een maand geleden ging ook dat plan niet door vanwege de aanhoudende protesten tegen de regering in het land. Een flinke teleurstelling voor duizenden mensen die betrokken zijn bij de top. Uiteindelijk besloot Spanje zich op te werpen als organisator.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaattop Chili afgelast door protesten

2. Zo'n enorm evenement in zo'n korte tijd organiseren, kon dat nog wel?

Blijkbaar, maar het leverde voor veel mensen flink wat problemen op. Een groep jonge klimaatactivisten, onder wie elf Nederlanders, was al bijna een maand onderweg naar Chili. "We hebben hebben hier zeker een jaar naartoe geleefd, dan is het wel zuur als het wordt afgelast", vertelde een van hen eerder aan RTL Nieuws. De zeilers besloten hun bestemming niet te wijzigen en alsnog naar Zuid-Amerika te gaan.

De bekende klimaatactiviste Greta Thunberg liet ook van zich horen. Ze wilde per se niet vliegen vanwege het milieu en het kostte haar flink wat moeite om in Zuid-Amerika te komen. Maar ze was bijna op haar bestemming toen ze hoorde dat de top naar Chili werd verplaatst. Ze wist niet meer of ze in Madrid kon komen en vroeg daarom om hulp op Twitter. Die kreeg ze uiteindelijk.

Activiste Greta is woedend op wereldleiders

Een selectie uit de emotionele speech van Greta Thunberg (16). De klimaatactiviste verweet wereldleiders dat ze de broeigassen niet aanpakken. ''Hoe durven jullie. Jullie hebben mijn dromen gestolen.''

Greta is niet de enige die haar programma moest aanpassen. Zo zou Rutte oorspronkelijk twee dagen naar Chili gaan. Maar hij is nu maar één dag in Madrid te vinden. Ook voor andere bewindspersonen is het programma nu anders. 

3. Hoe belangrijk is de top?

"Het is de laatste top voordat het belangrijke Parijsakkoord daadwerkelijk in werking treedt", zegt RTL Nieuws-verslaggever Marieke van de Zilver die bij de top aanwezig zal zijn. "Dat gebeurt volgend jaar. Dus het is het laatste moment om alle technische details dit jaar af te ronden."

Belangrijkste vragen daarbij zijn: wat kun je doen als je als land te veel CO2 uitstoot? Kan je dat compenseren? Hoe gaan we om met landen die nu al schade hebben geleden door klimaatverandering? Kunnen we die op een eerlijke manier compenseren? "Tot zo ver het officiële gedeelte. Wat op de achtergrond ook besproken gaat worden: hoe zorgen we ervoor dat landen ambitieuzere klimaatdoelen en -plannen gaan maken?", zegt Van de Zilver.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte over klimaatbeleid: 'Pas na jaar hadden we ons verhaal scherp'

4. Hoe erg is het gesteld met de klimaatsverandering?

Volgens het recente UN Emissions Gap Report zorgen alle plannen ervoor dat de aarde met 3,2 graad opwarmt, in plaats van met 2 of zelfs maar 1,5 graad die we hebben afgesproken in het Parijsakkoord. Dat betekent alle hens aan dek. Maar het zal veel en hard werk zijn om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.

Nederland probeert daarin wel een rol te spelen als aanjager: wij lobby'en bij andere landen voor meer ambitie. "Zo zitten we ook bij een coalitie van landen die ervoor pleit dat we met z’n allen gaan voor klimaatneutraliteit in 2050", zegt Van de Zilver. 

5. Wat gebeurt er na deze klimaattop?

De volgende klimaattop staat al gepland en zal volgend jaar rond dezelfde tijd in het Schotse Glasgow plaatsvinden. Je kan nu al voorspellen: die klimaattop wordt misschien wel nog spannender. Dat heeft met de timing te maken. De top vindt plaats kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bovendien is het de eerste top na de inwerkingtreding van het Parijsakkoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore