Beter weer

Duikers zee op voor zoekactie naar vermiste Urker vissers

30 november 2019 10:53 Aangepast: 30 november 2019 11:00
De Zr. Ms. Makkum is vanochtend vertrokken. Beeld © Landelijke Eenheid

Duikers van de marine gaan vandaag proberen om voor de kust van Texel de gezonken vissersboot uit Urk te onderzoeken. De afgelopen dagen was het door de wind, de hoge golven en sterke stroming niet mogelijk om het water in te gaan, maar de omstandigheden zijn vanochtend goed genoeg om een poging te wagen.

De Zr. Ms. Makkum van de Koninklijke Marine is vanuit Den Helder vertrokken om de duikers naar de plek te brengen waar de boot werd gelokaliseerd. De vissersboot UK165 Lummetje verdween donderdagochtend vroeg.

Sonar gevonden

Met een sonar werd de garnalenkotter wel gevonden, maar de twee bemanningsleden, mannen van 27 en 41 jaar, zijn nog niet gevonden. De afgelopen dagen is op zee zonder resultaat naar ze gezocht. Mogelijk bevinden zij zich nog in de boot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drama vissers raakt heel Urk: 'Meestal worden ze niet gevonden, dat is het ergste'

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Eenheid zal op zee eerst worden geprobeerd om een veilige toegang tot de gezonken kotter te vinden. "De verwachting is dat dit nog wel enige tijd gaat duren."

Diep

Het schip ligt naar verwachting tussen de 10 en 20 meter diep. Gisteren was met 10 tot 15 centimeter het zicht heel slecht, zegt de woordvoerster. "Vandaag is de wind gaan liggen. We hopen dat het zicht nu beter is."

Als de bemanning vandaag niet wordt gevonden, wordt er morgen opnieuw gezocht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duiken naar Urker kotter uitgesteld om slecht weer, opvarenden vermist

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore