Ambities

Asscher wil 'later als hij groot is' wel burgemeester worden

30 november 2019 10:09 Aangepast: 30 november 2019 10:30
Lodewijk Asscher Beeld © ANP

PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher voelt er wel wat voor om burgemeester van Amsterdam te worden, maar nu nog niet. "Als ik later groot ben, lijkt het me leuk", zegt hij in de voetbalpodcast Kick-Off van De Telegraaf.

"Toen Cohen naar Den Haag ging en Van der Laan er nog niet was, heb ik een paar maanden opgepast, was ik waarnemend burgemeester van Amsterdam, dus even aan geproefd. Ajax mogen huldigen toen ze de beker wonnen en uitgefloten, zoals het hoort", zegt Asscher.

Waarnemer

Asscher was in 2010 vier maanden lang waarnemer. Hij was destijds wethouder en werd door vertrekkend burgemeester Job Cohen naar voren geschoven. Dat leidde bij de toenmalige commissaris van de Koningin, Elisabeth Post, tot wrevel.

Zij vond dat de keuze voor een waarnemend burgemeester bij de provincie lag. Doordat Asscher de steun kreeg van bijna de hele Amsterdamse gemeenteraad, ging zij uiteindelijk ook akkoord.

Halsema

Op dit moment is Femke Halsema burgemeester van Amsterdam. Zij is hiermee de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad. Ze werd in 2018 geïnstalleerd. Haar termijn loopt tot 2024. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van