Verpleeghuizen en ggz-instellingen

'Zorginstellingen misbruiken wet, zetten lastige familieleden buitenspel'

30 november 2019 10:36 Aangepast: 30 november 2019 10:37
Beeld © ANP

Meerdere zorginstellingen maken misbruik van een vijf jaar oude wet om van 'lastige familieleden' van patiënten af te komen. In enkele gevallen werd daardoor het contact met familieleden zelfs helemaal verbroken. Terwijl de wet juist is bedoeld om te zorgen dat mensen zonder familie iemand krijgen om hen te helpen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Trouw en De Monitor. Het gaat om zorginstellingen als verpleeghuizen en ggz-instellingen. De wetswijziging werd in 2014 gedaan.

Conflicten

Maar instellingen blijken de 'Wet wijziging curatele, beschermingsbewind en mentorschap' te gebruiken om financiële conflicten of onenigheid over de kwaliteit van de zorg af te handelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorg trekt meer werknemers dan er vertrekken

In veel gevallen vragen zorginstellingen de kantonrechter om familieleden te laten ontslaan als bewindvoerder of mentor. Die gaat daar meestal mee akkoord. In 2014 gebeurde dat 414 keer, inmiddels gaat het om 934 keer per jaar. Hoe vaak dit gebeurt tegen de zin van de familie, wordt niet geregistreerd.

Zorgelijk

Minister Dekker van Rechtsbescherming noemt het 'zorgelijk'. Het ministerie van Justitie zegt 'met de rechtspraak te bespreken hoe de betrokkenheid van de familie beter kan worden geborgd'.

Het onderzoek werd naast Trouw en De Monitor ook gedaan door het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore