Vooral kinderen

Xiǎo cháng shì: meer Nederlanders volgen cursus Chinees

14 december 2019 09:58 Aangepast: 14 december 2019 10:46
Archieffoto Beeld © iStock

Nǐ hǎo Hélán! Oftewel 'Hallo Nederland!' Deze Chinese zin kennen steeds meer mensen uit hun hoofd, want het Chinees is in opkomst. Steeds meer mensen melden zich aan voor Chinese taalcursussen en leerlingen doen vaker een examen Chinees op school. "Er is ook meer interesse van Nederlanders zonder Chinese familie."

Docente Arien Chen van het Chinees Onderwijscentrum Nederland (CON) geeft elke zaterdag Chinese les aan kinderen. "Aan het begin van zo'n les dragen de leerlingen een gedicht voor dat ze in voorgaande weken hebben geleerd. Daarna oefenen we met woordjes", zegt Chen tegen RTL Nieuws.

Heel veel kinderen

Ook zij ziet dat er steeds meer animo is voor de lessen. In 2014 waren er 474 leerlingen bij het centrum. Dit jaar zijn dat er 591, een stijging van 25 procent. Het overgrote deel van de leerlingen zijn kinderen. Volgens het CON hebben zij vaak een Chinese vader of moeder, maar zijn er ook tientallen jonge leerlingen zonder een Chinese achtergrond. Bijna 150 volwassenen volgen de cursus op een doordeweekse dag.

Volgens China-kenner Ties Dams van het Clingendael Instituut is het niet gek dat de taal zo populair is, juist ook onder kinderen. "De kans is erg groot dat zij later in bedrijven komen te werken die handel drijven met China. Dat land is heel belangrijk als afzetmarkt." 

'Elke dag op televisie'

De opkomst van China is volgens Dams te vergelijken met de positie die de Verenigde Staten jarenlang hadden. "De Amerikaanse cultuur was heel begrijpelijk, want we zagen het elke dag op televisie. We hebben Amerika heel diep leren kennen. Dat gebeurt met China ook, maar ze staan veel verder van ons af. Als we met succes dicht bij China willen komen, dan moeten we bekend met ze raken. Er is geen betere manier om dat te doen dan met taal."

Ben je scholier en heb je interesse in Chinees? Dan kun je steeds vaker terecht op de middelbare school. Sinds het schooljaar 2017/2018 is Chinees een officieel examenvak. Volgens cijfers van Nuffic is het aantal eindexamenscholieren sinds 2018 met 36 procent toegenomen.

'Geen Duits of Frans meer'

Volgens Jef Stapel, woordvoerder van Nuffic, is Chinees de afgelopen tien jaar gegroeid tot volwaardig vak. "Er zijn scholen waar leerlingen in de bovenbouw geen Duits of Frans meer volgen, maar Chinees."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese Nederlanders klaar met vooroordelen: 'We zijn een stuk mondiger'

Naast het CON herkennen ook andere instellingen die Chinese cursussen aanbieden de groeiende interesse. Uit een rondgang van RTL Nieuws langs verschillende instanties blijkt dat het merendeel een hoger aantal cursisten heeft dan vijf jaar geleden.

Een uitschieter daarbij is UvA Talen, het taleninstituut van de Universiteit van Amsterdam. In vijf jaar tijd is het aantal cursisten daar met 853 procent gestegen. Ook de Volksuniversiteit in de hoofdstad (+260 procent) en Babel Utrecht (+200 procent) verwelkomden dit jaar een stuk meer cursisten dan in 2014.

(En voor degenen die willen weten wat er in de kop van dit artikel staat: xiǎo cháng shì betekent 'feitje'.)

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werknemer die Chinees spreekt in trek: 'Beter carrièreperspectief'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore