'Van ons afgepakt'

Haagse buurt Duindorp ziet af van vreugdevuur

29 november 2019 10:55 Aangepast: 29 november 2019 13:13
Beeld © ANP

Komen ze er nu wel of niet tijdens de jaarwisseling, de vreugdevuren in Den Haag? Het college van B en W neemt begin volgende week een besluit over de vergunningen, maar de eerste organiserende buurt heeft zich al teruggetrokken.

Duindorp gaat het alvast niet meer proberen, meldt de organisator, de Duindorp Vreugdevuur Stichting.

'Vuur is afgepakt'

"Het ontbreken van het vreugdevuur dit jaar zal een klap zijn, een klap voor vele honderden of misschien wel duizenden mensen die ons vreugdevuur een warm hart toedragen", schrijft de stichting op Facebook. "Het vuur is nu van ons afgepakt, maar het vuur zal in onze gedachtes niet doven."

De Duindorpse stichting wil ook geen andere evenementen rond de jaarwisseling organiseren. Zulke activiteiten zouden de rust in de wijk kunnen bewaren als er geen vreugdevuur is. "Deze bal ligt nu bij de gemeente zelf, want wij trekken onze handen overal van af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nieuwe afmeting vreugdevuren Den Haag niet te blussen door brandweer

Meerderheid is tegen

Waarnemend burgemeester Johan Remkes liet eerder deze week weten dat de vuren hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan.

Een meerderheid van de gemeenteraad denkt ook dat de vreugdevuren niet haalbaar zijn, bleek gisteravond tijdens een raadsvergadering. De meeste partijen vinden het uit veiligheidsoverwegingen onverantwoord.

Gedupeerde vreugdevuur: 'Het was gewoon één groot oorlogsgebied'

Inge Riezebos is één van de inwoners van Scheveningen die flinke schade hadden aan hun huis nadat het tijdens oud en nieuw mis was gegaan met het vreugdevuur.

Voorstanders

Maar de PVV en Hart voor Den Haag/Groep de Mos spraken zich duidelijk uit voor het wel laten doorgaan van de vreugdevuren. "Help de organisatoren om het evenement toch nog rond te krijgen", zei PVV'er Sebastian Kruis. "Als brandweer en politie alsnog een positief advies geven, willen we het evenement graag laten doorgaan."

Duindorp versus Scheveningen

Duindorp en Scheveningen bouwen elk jaar houtstapels op de stranden. Die worden aan het begin van het nieuwe jaar in brand gestoken. Dat ging afgelopen jaar mis. Een vonkenregen trok over Scheveningen en richtte veel schade aan. Scheveningen en Duindorp bleken zich niet aan afspraken te hebben gehouden en de gemeente greep nauwelijks in. Dit leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke. Dit jaar is de gemeente strenger.

Vroeger had vrijwel elke straat in Den Haag zijn eigen vreugdevuur. Bewoners gingen kerstbomen 'rauzen' en maakten daar hoge stapels van. Dat leidde elk jaar tot rellen en schade. Daarom werden de vuren in de jaren 90 verplaatst naar het strand. Daar ontstond een wedstrijd tussen Duindorp en Scheveningen. De Scheveningse stapel was afgelopen jaarwisseling ruim 45 meter hoog, die van Duindorp bijna 49 meter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vreugdevuur 13 meter te hoog, 'bouwers hielden zich niet aan afspraak'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore