Bank is vaak doelwit

ABN AMRO sluit tientallen geldautomaten na reeks plofkraken

29 november 2019 06:58 Aangepast: 29 november 2019 09:17
Onderzoek bij een vernielde betaalautomaat op het Surinameplein in Amsterdam Beeld © ANP

ABN AMRO is sinds vorige week enkele tientallen geldautomaten aan het sluiten na een reeks plofkraken. Volgens de bank gaat het om een tijdelijke maatregelen, dat maakten ze vandaag bekend.

De maatregel is genomen om de veiligheid van omwonenden te garanderen, bevestigt een woordvoerder van ABN AMRO na berichtgeving van AT5.

Tijdelijke maatregel

De geldautomaten die zijn gesloten staan op meerdere plekken in het land, onder meer in Amsterdam. Het gaat om een tijdelijke maatregel. Per locatie wordt naar de beste oplossing voor de toekomst gezocht, zegt de woordvoerder van de bank.

Volgens de NOS zijn er bij alle banken samen dit jaar 61 plofkraken geweest, ruim veertig procent meer dan vorig jaar. Automaten van ABN AMRO zouden in veruit de meeste gevallen doelwit van criminelen.

Breda en Zundert

Omroep Brabant meldt dat de burgemeesters van Breda en Zundert binnenkort met de bank in gesprek willen om de veiligheid van omwonenden te bespreken na een reeks plofkraken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam wil pinautomaten weghalen bij woningen vanwege plofkraken

Ook een vorige week gekraakte geldautomaat in de buurt van woningen in Zaandam wordt niet vervangen.

Dat meldt burgemeester Jan Hamming in een tweet. Vlak na de plofkraak werden uit voorzorg enkele appartementen erboven ontruimd. De gevels van een restaurant en een winkel raakten beschadigd. "Pinautomaat onder hun woning komt niet meer terug", schrijft Hamming.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore