Kosten nieuw systeem

Gemeenten vrezen begrotingstekort voor inburgering

29 november 2019 05:23
Archieffoto.

Gemeenten worden vanaf 2021 verantwoordelijk voor de inburgering van migranten, maar zeggen daar te weinig geld voor te krijgen van het Rijk. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dreigt de verantwoordelijkheid te zullen weigeren als er niet meer geld wordt uitgetrokken.

Dat zegt de Dordtse wethouder Peter Heijkoop, bestuurslid van de VNG die verantwoordelijk is voor het dossier, in Trouw. Dat doet hij naar aanleiding van onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en de VNG, waaruit blijkt dat het kabinet te weinig geld uittrekt voor de plannen.

Kosten nieuwe inburgeringssysteem 

Het kabinet besliste eerder dat er 200 miljoen euro zou worden uitgetrokken voor het nieuwe inburgeringssysteem. Volgens berekeningen van onderzoeksbureau AEF is minstens 42 miljoen euro meer nodig. Ook volgens het Centraal Planbureau schiet de begroting tekort. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Asielprocedure in Nederland veel strenger dan elders in Europa'

"Die uitkomst is helder", zegt Heijkoop. "Als het Rijk taken overdraagt, moeten daarvoor voldoende middelen onze kant op komen."

Vertraging voorkomen

Het nieuwe stelsel zou in eerste instantie in juli van volgend jaar van start moeten gaan, maar is inmiddels al uitgesteld tot 1 januari 2021. Om verdere vertraging te voorkomen zijn het ministerie en de VNG inmiddels wel weer in gesprek, zegt Heijkoop. 

Dat er een nieuw systeem moet komen, daar zijn de partijen over eens. Nu zijn migranten nog zelf verantwoordelijk voor hun inburgering. Daarbij raken ze al snel verstrikt in een net van bureaucratie en malafide praktijken. Als de gemeenten in 2021 verantwoordelijk worden, gaan wel de eisen voor inburgering omhoog.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe verdachte opgepakt in onderzoek naar 'dodentruck'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore