Bij Texel

Duiken naar Urker kotter uitgesteld om slecht weer, opvarenden vermist

28 november 2019 13:05 Aangepast: 28 november 2019 14:07
Een reddingsvaartuig van de KNRM (archieffoto) Beeld © ANP

Vanwege het slechte weer wordt er vandaag niet gedoken naar de Urker garnalenkotter Lummetje, die vanmorgen vroeg zo goed als zeker is gezonken voor de kust van Texel.

Ook morgen lijkt de kans klein dat er gedoken wordt, omdat het weer dan ook niet best is. "We gaan ervan uit dat dit zaterdag pas kan", zegt een woordvoerder van de Kustwacht.

Twee opvarenden vermist

Een sonar van een mijnenjager van de marine heeft de boot gelokaliseerd, maar dat kan pas bevestigd worden als duikers bij de boot kunnen kijken. Op de boot zaten een 27-jarige en 41-jarige man uit Urk. Voor hun leven wordt gevreesd.

Met diverse boten en een helikopter wordt naar de opvarenden gezocht. Ook diverse collega-vissers zijn met hun boot het water op gegaan om te helpen. "We blijven zoeken tot het donker wordt", meldt de Kustwacht. 

Reddingsvlot gevonden

Om 05.46 uur vanmorgen kwam er van de UK 165 Lummetje een automatische alarmmelding binnen bij het Kustwachtcentrum. De Lummetje bevond zich ten tijde van de alarmmelding zo'n 4,3 mijl (ongeveer 7 kilometer) ten westen van Texel. Op die plek is een reddingsvlot gevonden, maar zonder de opvarenden. 

'Drama voor Urk'

Dit is een drama voor de hechte gemeenschap in de vissersplaats, zegt waarnemend burgemeester Ineke Bakker van Urk. Ze spreekt haar medeleven uit aan de families die in onzekerheid verkeren over het lot van de vermiste bemanningsleden, die allebei uit Urk komen. Bakker heeft contact met de familie en gaat vanmiddag bij hen langs.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt 'met man en macht' gezocht naar de opvarenden. "Dit komt hard aan. Iedereen kent elkaar, dit heeft heel veel impact", zegt hij.

Naar schatting tussen de tien en twintig vissersboten zijn het water opgegaan om te helpen zoeken. Aangezien er door het slechte weer niet kan worden gedoken, zetten zij hun visnetten in om de vermisten te vinden.

Urk in Wintersferen afgelast

Het evenement Urk in Wintersferen dat voor morgen en zaterdag stond gepland, gaat niet door.

"Medewerkers en figuranten zijn getroffen door het nieuws van de vermissing van de bemanning van UK-165", staat te lezen op de website. "De organisatie heeft dan ook besloten om Urk in Wintersferen 2019 en de bijbehorende wintermarkt te annuleren en wenst betrokken families veel sterkte toe in deze onzekere tijd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore