Ga naar de inhoud
Dagelijks 'ongelukjes'

Onderzoek: gemiddeld twee kleuters per klas niet zindelijk

Beeld © Thinkstock

'Juf, ik heb in mijn broek geplast'. Dit horen tientallen kleuterleerkrachten iedere dag, blijkt uit nieuw onderzoek. Ze vinden dat door dit soort 'ongelukjes' het lesprogramma te vaak verstoord wordt.

Dat blijkt uit een enquête door Kantar (voorheen TNS Nipo) in opdracht van toiletpapierfabrikant Essity. Zij ondervroegen 120 leraren die lesgeven aan groep 1 en 2 over hun ervaringen met zindelijkheid in de klas.

  Uit het onderzoek blijkt onder andere:

  • 38 procent van de kleuterklasleraren heeft kinderen in de klas die nog niet zindelijk zijn.
  • Gemiddeld zijn dat twee kinderen per kleuterklas.
  • Basisschoolleraren zijn gemiddeld 25 minuten per week kwijt aan het verschonen van leerlingen.
  • 30 procent geeft aan dat ze dagelijks te maken hebben met 'ongelukjes'.

  Basisschoolleraren zijn hier niet blij mee:

  • Zo geeft ruim driekwart aan dat het feit dat sommige leerlingen niet zindelijk zijn, hen belemmert in hun werk. 
  • 51 procent van de leraren in de onderbouw vindt dat het lesprogramma te vaak verstoord wordt door kinderen die niet zindelijk zijn.
  • Ongeveer driekwart van de leraren vindt dat het verschonen van kinderen of helpen bij het afvegen niet bij hun takenpakket hoort.

  Later zindelijk

  Uit eerder onderzoek bleek al dat Nederlandse kinderen gemiddeld steeds later zindelijk zijn. In de jaren 80 was één op de elf kleuters nog niet zindelijk in de eerste groep van de basisschool. Nu is dat naar schatting één op de 5 of 6.

  Steeds
  Lees ook:
  Steeds later zindelijk: zo help je je kind met plassen

  Jacintha Verhallen, kinderarts in het Franciscus Gasthuis Rotterdam, zei in een eerder interview op onze site: "Als je kijkt naar de getallen en ze vergelijkt met 30 tot 40 jaar geleden, zijn we inderdaad later zindelijk. Ongeveer zeven tot twaalf maanden later. Een kind is nu gemiddeld zindelijk als het 2,5 of 3 jaar is. 30 tot 40 jaar geleden waren ze 2 tot 2,5 jaar. Kinderen zijn overigens altijd later 's nachts zindelijk dan overdag."

  Mag een school een kind weigeren omdat het niet zindelijk is?

  Is een kind nog niet zindelijk? Dan mag een basisschool het kind weigeren, blijkt uit informatie op Rijksoverheid.nl. Hoe vaak dat gebeurt, is niet duidelijk. Vaak wordt in overleg met de huisarts en de school naar een oplossing gezocht.

  In het onderzoek van Kantar geeft 31 procent van de ouders aan dat ze het er mee eens zijn dat scholen kinderen mogen weigeren die nog niet zindelijk zijn.

  Te goede luiers

  Hoe het komt dat kinderen pas later zindelijk zijn? Daarover lopen volgens Verhallen de meningen uiteen. "We denken dat het dragen van de wegwerpluier daaraan heeft bijgedragen. Een plasje trekt zo goed in die luier dat het voor kinderen minder voelbaar is." 

  Robot
  Lees ook:
  Robot moet Sem (9) verlossen van plasproblemen

  "Daarnaast is de maatschappij drukker geworden. Veel moeders werken en waar je vroeger als kind één op één begeleiding had van een moeder die zag wanneer je moest plassen, zitten veel kinderen nu op crèches, waardoor de aandacht daarvoor minder is geworden."

  Actief proces

  "Ook denk ik dat veel ouders niet zo door hebben dat zindelijk worden een actief proces is waar je als ouder mee aan de slag moet. Je kunt niet denken: ik wacht af en dan komt het vanzelf wel."

  Verhallen schreef zelf een boekje met tips om je kind zindelijk te maken:

  Zo help je je kind met plassen:

  • Zorg voor vaste plas- en drinkmomenten. Gebruik de regel 'een glas is een plas'. Oftewel: als je gaat drinken, probeer je daarna te plassen. Ook als je niet voelt dat je moet.
  • Laat je kind voldoende drinken. Vijf tot zeven glazen per dag, afhankelijk van de leeftijd. Water, thee, sap, maar ook yoghurt en vla tellen mee. Verdeel het drinken over de dag. 's Ochtends bij het opstaan, bij het ontbijt, om 10:00 uur, bij de lunch en na schooltijd.
  • Zorg dat je kind 's avonds niet te veel drinkt.
  • Let op een goede houding tijdens het plassen. Zittend, rechtop, handen op de knieën, voeten op de grond of op een voetenbankje. Zo is de bekkenbodem ontspannen. Zorg dat er altijd een voetenbankje klaar staat voor de wc-pot.
  • Ook jongens moeten zittend plassen.
  • Let erop dat je kind ontspannen plast. Geen haast en niet persen.
  • Heeft je kind last van verstopping? Laat het dan vijf minuten op het toilet zitten na het eten. Zachtjes meepersen mag dan wel.
  • Wees positief tegen je kind. Benoem de vooruitgang, als het bijvoorbeeld van vier natte broeken naar één of twee is gegaan. 

  Bron: Het boekje Juf Sas en de Plasklas, een initiatief van Jacintha Verhallen, kinderarts van het Franciscus Gasthuis Rotterdam 

  Altijd weten wat er speelt?
  Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

  Playstore Appstore