In maart verder

Rechtszaak Nicky Verstappen: verdachte Jos B. moet in cel blijven

28 november 2019 12:08 Aangepast: 28 november 2019 13:55
Beeld © Petra Urban/RTL Nieuws/ANP

Jos B., verdacht van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, blijft in de cel.

B.'s advocaat Gerald Roethof had gevraagd zijn cliënt op vrije voeten te stellen in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn proces, maar de rechter wees dat verzoek af. B. ontkent ook maar iets te maken te hebben met de zaak. 

Gekwalificeerde doodslag

De rechtbank stemde in met het verzwaren van de verdenking tegen B. Het Openbaar Ministerie verzocht daar vorige week om. Het OM verdenkt de 57-jarige B. nu van gekwalificeerde doodslag in plaats van doodslag. 

Dat wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit - in dit geval seksueel misbruik - te verdoezelen. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf. Het verschil tussen de twee misdrijven is dat moord met voorbedachten rade is gepleegd.

De rechtbank nam nog geen besluit wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt, maar dat gebeurt mogelijk in maart. Op 10 februari is de volgende voorbereidende zitting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Nicky Verstappen-pop moest verdachte Jos B. laten breken tijdens verhoor'

De zaak-Nicky Verstappen

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden. Het DNA van B. is onder meer op de onderbroek en de pyjamabroek van Nicky gevonden.

B. bleek een 100 procent-match. Zijn familie had hem als vermist opgegeven en zijn DNA werd vergeleken met het spoor op Nicky. Aan een oproep voor het grote verwantschapsonderzoek, dat in de omgeving was gehouden, had B. geen gehoor gegeven. B. werd augustus vorig jaar na een klopjacht aangehouden in Spanje. Sindsdien zit hij in de cel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Familie Verstappen voor het eerst oog in oog met Jos B.: 'Ik heb het niet gedaan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore