Tegen eenzaamheid

Kelly (36) nodigt negen wildvreemden uit voor kerstdiner bij haar thuis

28 november 2019 13:26 Aangepast: 09 december 2019 18:27
Bij Kerstmis hoort vaak lekker eten tijdens een kerstdiner. Beeld © Getty Images

​​​​​​​Negen wildvreemden laten aanschuiven bij je kerstdiner. Het lijkt misschien ongemakkelijk, maar Kelly (36) uit Den Haag doet het gewoon. Ze organiseert op eerste kerstdag een etentje speciaal voor mensen die de feestdagen anders alleen zouden doorbrengen.

Door omstandigheden viert Kelly pas de 27ste kerst met haar familie, vertelt ze aan RTL Nieuws. Hoewel ze over het algemeen graag alleen is, is ze dat liever niet beide kerstdagen. "En toen dacht ik: ik heb ruimte zat, waarom zou ik zelf niet iets organiseren? Er zijn wel meer mensen die met kerst niet alleen willen zijn."

Oproep via Twitter

Ze plaatste een oproepje op Twitter. Daar kwamen al snel tientallen reacties op. "Het idee was om zeven mensen uit te nodigen, nu zijn het er al negen." 

Ze heeft wel wat mensen moeten teleurstellen. "Vijftig man in huis uitnodigen is nou eenmaal niet zo praktisch, dan zou ik een andere locatie moeten zoeken. Dat is voor nu te kort dag. Maar wie weet volgend jaar."

Voor nu vindt Kelly het eigenlijk wel fijn om het klein te houden. "Dat is knusser. Kerst heeft ook wel iets te maken met naar elkaar luisteren. Hoe groter de groep, hoe meer ruis. Met een kleine groep leer je elkaar sneller kennen. Als er veel mensen zijn, ontstaan er toch vaak groepjes." 

Uit het hele land

De mensen die aanschuiven bij het kerstdiner van Kelly komen uit het hele land. "Sommige komen net als ik uit Den Haag, maar er zitten ook mensen bij die helemaal vanuit Alkmaar en Enschede moeten komen. Ze zijn tussen de 30 en 50 jaar oud, maar er is ook een vrouw die haar peuter meeneemt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje Leeuwin Mandy viert kerst met vijf wildvreemden: 'Huiselijk en intiem'

Ze benadrukt dat er 'geen onwijs treurige verhalen' tussen zitten. "Het zijn gewoon gezellige mensen die niet alleen willen zijn met kerst en het leuk vinden om nieuwe mensen te leren kennen." En de ongemakkelijkheid? Dat valt echt wel mee. "We ontmoeten elkaar voor het kerstdiner waarschijnlijk niet in het echt, maar praten wel al met elkaar via Twitter. Zo kan iedereen alvast een beetje kletsen en aan elkaar wennen."

Eenzaam tijdens kerst

Het Leger des Heils deed vorig jaar onderzoek naar eenzaamheid met Kerstmis. Uit een enquête onder ruim 3000 mensen bleek dat 1 op de 4 Nederlanders zich rondom de feestdagen eenzaam voelt.

De bereidwilligheid om daar iets tegen te doen is wel groot: de helft van de ondervraagden gaf aan tijdens de kerstdagen extra aandacht aan anderen te geven. Drie op de tien gaf aan niets te doen om de eenzaamheid van anderen tijdens de feestdagen te verminderen, maar dit wel zou willen doen.

Wat er tijdens het kerstdiner bij Kelly op het menu staat, is nog niet helemaal duidelijk. Het is de bedoeling dat iedereen zelf een gerechtje meeneemt. "Er zitten vleeseters en vegetariërs tussen. We bespreken nu via Twitter wat we precies gaan eten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eenzaam met de feestdagen: heb jij een #halfuurvooreenbuur?

Haar oproep heeft inmiddels ook anderen geïnspireerd. Een bekende van Kelly organiseert op kerstavond een etentje voor vreemden, een ander is via Twitter op zoek gegaan naar een plek om oud en nieuw te vieren. Het Leger des Heils juicht de actie van Kelly toe. De organisatie roept Nederlanders al langer op iets te doen voor eenzame mensen tijdens de feestdagen.

Kaartje sturen

"We weten gewoon dat er veel mensen zijn die zich eenzaam voelen tijdens de kerstdagen", vertelt Leger des Heils-woordvoerder Menno de Boer. Er zijn volgens hem genoeg dingen die je daar tegen kunt doen. "Als jij een oom of tante hebt waarvan je weet dat diegene alleen is met kerst, nodig ze dan uit voor een etentje of stuur ze een kaartje. Heel simpel eigenlijk, maar het werkt echt."

Hij vindt dat Nederlanders over het algemeen wel wat meer op elkaar mogen passen. "Niet alleen met kerst overigens, maar ook juist daarna. Vaak is na de feestdagen de gezelligheid weg en slaat de eenzaamheid juist weer toe. De kerstgedachte zou eigenlijk het hele jaar moeten gelden. We vinden allemaal dat gezelligheid erbij hoort."

Uit eten met kerst? 'Veel restaurants al vol'

Geen zin om thuis te eten met kerst? Nou, misschien ben je al wel te laat met het reserveren van een restaurant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore