Rapport Pieter Baan Centrum

Gökmen T. moet verplicht naar rechtbank in zaak-aanslag Utrecht

28 november 2019 10:27 Aangepast: 28 november 2019 12:05
Rechtbanktekening Gökmen T. (archieffoto)

Gökmen T., de 38-jarige man die verdacht wordt van de aanslag in Utrecht vorig, moet verplicht bij de volgende zitting in de rechtszaak tegen hem aanwezig zijn. Dat heeft de rechtbank vanochtend besloten. T. wil dit zelf niet, dus hij zal gedwongen worden.

Het gaat om een regiezitting op 16 december in de rechtbank van Utrecht. De eerste keer dat T. voor de rechter moest verschijnen, werd T. ook gedwongen. Toen kwam hij met handboeien om de rechtszaal binnen. Twee agenten zaten toen de hele zitting naast T. om hem in de gaten te houden.

Nabestaanden willen dat T. erbij is

De vorige zitting werd T. niet gedwongen om naar de zitting te komen, en hij dat toen ook niet. Onder andere nabestaande René Verschuur vond dat onbegrijpelijk. Sébas Diekstra, de advocaat van Verschuur laat aan RTL Nieuws weten: "De vader vindt het goed om te vernemen dat de verdachte verplicht wordt aanwezig te zijn. Met name omdat hij dan niet tegen een lege stoel hoeft aan te kijken."

Verschuur verloor bij de aanslag zijn 19-jarige dochter Roos. Hij schreef eerder in een open brief: "Dat jij niet op de zittingen wilt verschijnen, is laf en toont mij dat je je toch weleens zou kunnen schamen voor jouw handelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden woest en in tranen bij rechtszaak Gökmen T.: 'Teringlijer'

De rechtbank vindt het dit keer dus zo belangrijk dat T. bij de zitting aanwezig moet zijn, dat de verdachte wordt gedwongen. Tijdens de regiezitting zullen de onderzoeksresultaten van het Pieter Baan Centrum worden behandeld.

Toerekeningsvatbaar of niet?

Deskundigen hebben een rapport uitgebracht over T. waarin staat of hij toerekeningsvatbaar is. Mocht dit het geval zijn, krijgt hij hoogstwaarschijnlijk een advocaat toegewezen. T. heeft tot nu toe altijd gezegd geen advocaat te willen en dat hij de rechtsgang in Nederland niet erkent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore