Bij dicht borstweefsel

Extra MRI na borstfoto kan bij sommige vrouwen verborgen tumor opsporen

28 november 2019 05:38 Aangepast: 28 november 2019 07:58
Archieffoto.

Vrouwen die heel dicht borstklierweefsel blijken te hebben, kunnen ook na een geruststellend uitgepakte gewone controle met röntgen gebaat zijn met aanvullend MRI-onderzoek. Zij hebben namelijk een verhoogde kans op borstkanker, terwijl tumoren bij hen juist moeilijker te zien zijn bij regulier onderzoek.

De ontdekking wordt gemeld door The New England Journal of Medicine, na onderzoek door deskundigen van acht Nederlandse ziekenhuizen. Ze bestudeerden 4800 vrouwen bij wie dergelijk heel dicht weefsel was vastgesteld. Van de vijftigplusvrouwen in ons land die elke twee jaar deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, heeft 8 procent heel dicht weefsel.

Bij gewone screening niet te zien

Per duizend vrouwen met dergelijk weefsel bleken er bij zo'n extra MRI-screening 17 borstkanker te hebben die bij de gewone screening door middel van een röntgenfoto nog niet te zien was. Een belangrijke ontdekking, vertelt expert Carla van Gils, die vanuit het UMC Utrecht mede leiding gaf aan het onderzoek, aan RTL Nieuws. "Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe kleiner de kans dat er al vergevorderd of uitgezaaid is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je kunt nu een 'kankerpolis' afsluiten om je bucketlist te verwezenlijken

Uit het onderzoek kun je nog niet direct aflezen dat de ontdekking borstkankersterfte omlaag zal brengen, benadrukt Van Gils. "We gebruiken de resultaten van deze studie in rekenmodellen om straks te voorspellen tot hoeveel minder borstkankersterfte het zal leiden. We moeten nog met een precieze schatting komen."

Maar het is hoe dan ook belangrijke stap in de strijd tegen borstkanker, zegt ze. "Nu zouden we voor het eerst kunnen denken aan een op maat gemaakt borstscreeningsprogramma, in plaats van een bevolkingsonderzoek dat voor iedere vrouw hetzelfde is."

Mogelijkheid toepassing MRI 

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vraagt de Gezondheidsraad om advies over de wenselijkheid en de mogelijkheid van een dergelijke toepassing van MRI, laat hij de Tweede Kamer weten. Ook het RIVM zal zich hierover buigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal doden door anuskanker neemt toe, HPV belangrijke oorzaak

De deskundigen zijn zich bewust van de haken en ogen: "MRI is duurder, belastender, duurt langer dan het röntgenonderzoek en er is een contrastinjectie nodig. Daarbij is MRI zo’n gevoelige techniek dat er ook andere afwijkingen worden gezien. Hoewel dat later geen borstkanker blijkt te zijn, kan het wachten op de uitslag mentaal belastend zijn. Ook kunnen er tumoren worden gevonden die zo langzaam groeien dat ze niet tot gezondheidsproblemen zullen leiden", aldus het team.

'Onderzoeksresultaten veelbelovend'

Blokhuis vraagt de Gezondheidsraad deze punten mee te wegen. Tegelijk vraagt hij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de haalbaarheid van een extra MRI-screening te onderzoeken.

"De onderzoeksresultaten zijn veelbelovend, maar ik kan me ook voorstellen dat mensen zorgen of vragen hebben over borstkankerscreening naar aanleiding van dit nieuws. Iedereen kan terecht op de website van het RIVM voor meer informatie en natuurlijk ook bij de eigen huisarts", benadrukt Blokhuis tegenover het ANP.

3D-fotograaf spoort tumor op

3D-fotografie is dé nieuwe manier om borstkanker op te sporen. Tom Sanders ontdekte borstkanker bij zijn vrouw door middel van deze techniek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore