Sarah Papenheim

Eis 10 jaar cel en tbs tegen Rotterdammer die Amerikaanse huisgenote doodstak

27 november 2019 15:50 Aangepast: 27 november 2019 16:49
De Amerikaanse Sarah Papenheim kwam om bij de steekpartij. Beeld © Facebook

Het OM heeft tien jaar cel en tbs geëist tegen Joël S. vanwege het doodsteken van de Amerikaanse Sarah Papenheim, zijn huisgenoot. Papenheim studeerde psychologie in Rotterdam en werd vorig jaar december gedood in haar studentencomplex.

Joël S. stak zijn 21-jarige huisgenote op 12 december vorig jaar met 27 messteken dood in hun studentenhuis in Rotterdam. S. heeft dat bekend, maar hij zei niet te weten waarom hij dit heeft gedaan. Ook weet hij niks meer van de steekpartij, zei S. vandaag in de rechtbank.

Mentale stoornissen

Sarah Papenheim had haar vader over de mentale problemen van haar huisgenoot S. verteld, maar ze was er zeker van dat ze hem kon helpen. Dat staat in een verklaring die Jerry Papenheim, haar vader, vandaag in de rechtszaak liet voorlezen. Hij kon haar er echter niet van overtuigen weg te gaan bij haar 'roommate' Joël S. 

Na de zelfmoord van haar broer enkele jaren eerder wilde Papenheim mensen met mentale stoornissen gaan helpen. Mede daarom was ze psychologie gaan studeren in Rotterdam. Ze vertelde haar vader dat ze ervan overtuigd was dat S. haar geen kwaad zou doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffer steekpartij Rotterdam is Amerikaanse studente Sarah (21)

Papenheims moeder vertelde eerder al dat haar dochter haar vaak vertelde dat haar huisgenoot vaker boos was. "Een paar dagen voor het gebeurde heb ik haar gezegd dat ze weg moest uit het huis. Dat heeft ze toen ook gedaan", zegt Odegard. Toen ze haar spullen kwam ophalen op 12 december vorig jaar, werd de studente neergestoken.

Opgepakt op perron

Al snel kwam Joël S. (23) in beeld als verdachte. Hij woonde in hetzelfde woonblok en volgens getuigen zouden ze voor de fatale steekpartij ruzie hebben gehad. Na de steekpartij stapte Joël S. in de trein naar Eindhoven. Daar werd hij op het perron aangehouden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichaam vermoorde Sarah Papenheim terug naar Amerika

Papenheims vader deelde de liefde voor muziek met haar. Papenheim kon goed drummen en trad ook op. Tien dagen na de fatale steekpartij zou ze naar huis komen. Odegard had al een kerstcadeau gekocht: door Phil Collins gesigneerde drumstokjes.

'Stralende lach'

Moeder Donee Odegard was wel bij de rechtszaak aanwezig. Ze zei dat haar hart is weggenomen en hoeveel pijn ze daarvan heeft. Volgens haar was haar dochter zeer geliefd. "Zij kon met haar stralende lach een hele kamer oplichten."

De verdachte zei in zijn laatste woord dat hij Papenheim nooit iets aan wilde doen, dat hij zich heel schuldig voelt en elke dag rouwt om haar dood. Tegen de nabestaanden zei hij 'duizend keer sorry'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte Joël S. verder onderzocht om gruwelijke moord op studente Sarah

Moeder doodgestoken Sarah wil verdachte Joël S. in de ogen kijken

Sarah Papenheims moeder is voor de rechtszaak naar Nederland gereisd, om Joël S. in de ogen te kunnen kijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore