Programma's opgeschort

Oud-deelnemers Temptation over ophef: 'We móésten voor spannende tv zorgen'

27 november 2019 20:50 Aangepast: 28 november 2019 14:15
Beeld © RTL

Omdat in reality-programma De Villa grensoverschrijdend gedrag te zien was, haalde RTL ook tijdelijk Temptation Island van de buis. Hoe hebben oud-deelnemers hun Temptation-tijd ervaren? "Ik heb een verleider zien huilen omdat hij werd gepusht nóg een keer naar de kamer van een meisje te gaan. Terwijl zij niet wilde."

Eigenlijk vindt Demi Rutting het goed dat de desbetreffende, inmiddels veelbesproken scène uit De Villa op tv te zien was. Want, zegt ze, dan kan iedereen met eigen ogen zien hoe het er soms bij zo'n programma aan toe gaat. "Er wordt best veel gepusht, maar dat weten alleen de deelnemers en de mensen achter de schermen."

Demi Rutting vindt het goed dat er onderzoek wordt gedaan naar Temptation Island. Demi Rutting vindt het goed dat er onderzoek wordt gedaan naar Temptation Island.

'Geen spijt' 

Demi deed dit jaar mee met Temptation Island. "Ik heb er goed over nagedacht en heb nergens spijt van", zegt ze. "We kregen begeleiding van een psycholoog en wisten van tevoren wat het programma inhield." Máár: "Ik had nooit verwacht dat het zo heftig zou zijn. En dat ik zo sterk in mijn schoenen moest staan."

De oud-deelneemster ervoer de druk om te feesten, te drinken en vreemd te gaan als hoog. "Ons seizoen werd als saai bestempeld", vertelt ze. "Daarom werden we op een gegeven moment op dag zeven bij elkaar geroepen door het productieteam. Er moest meer gebeuren, we moesten voor meer spanning zorgen, anders zou het programma niet slagen. Als dat continu tegen je wordt gezegd, dan voel je ergens: ik moet meedoen. Ik moet wilder worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RTL stopt met reality-tv vanwege grensoverschrijdend gedrag

'Nee zeggen'

En misschien ook wel: ik mag geen nee zeggen. Dat ervoer Milou van Agtmael, die aan hetzelfde seizoen meedeed. "Ik bleef nee zeggen, maar ik voelde me dan wel saai. En ik was ook wel een beetje bang dat mensen me een bitch zouden vinden."

In een aflevering was te zien hoe Milou meerdere keren op haar kamer werd bezocht door een verleider. Ze bleef nee zeggen, hij bleef terugkomen. "Toen voelde ik wel heel erg dat je zó sterk in je schoenen moet staan. Als je verlegen bent, of niet zo goed gebekt, of heel erg dronken, is dat echt moeilijk. Of je verstijft..."

Daarom vindt Milou dat het productieteam van De Villa had moeten ingrijpen toen het 'grensoverschrijdende gedrag' plaatsvond. Haar vriend Heikki Geens, ook deelnemer van Temptation Island dit jaar, denkt er net zo over. "Wat in die kamers gebeurde, vind ik misselijkmakend. Dit kan écht niet."

Milou en haar vriend Heikki deden dit jaar mee aan Temptation Island. Milou en haar vriend Heikki deden dit jaar mee aan Temptation Island.

Leuk programma

Maar het stel vindt het wel erg jammer dat RTL zijn realityprogramma's uit de programmering haalt. Heikki: "Het zijn leuke, populaire programma's, en het is jammer dat het door een paar idioten wordt verpest. Die verleiders zijn trouwens ook niet per se slecht."

Oud-deelneemster Rodanya Kelsey kan dat beamen. De verleider die werd gedwongen het nog eens bij Milou 'te proberen', op haar slaapkamer, zag ze in huilen uitbarsten. "Hij wilde niet, maar hij kreeg ook maar gewoon opdrachten van het productieteam. Niet oké dat verleiders zo worden gepusht om ánderen te pushen."

Van der Vorst: 'Alle betrokkenen moeten zich kapot schamen'

De RTL-programmadirecteur reageert op de ophef over De Villa.

Om welke fragmenten gaat het?

Op Twitter verschenen twee fragmenten van De Villa die tot ophef leidden. In het eerste fragment was te zien hoe deelneemster Julia herhaaldelijke pogingen van Steve om haar te kussen afwimpelde. Hij was bij haar in bed gekropen en zei: "Ik ben nog nooit zo fucking lief voor iemand geweest als ik voor jou ben." Steve noemde haar daarna een stumper en dramaqueen.

In het andere filmpje was te zien hoe deelnemer José zich opdrong bij Jady. Hij ging verschillende keren boven op haar liggen, maar dat leidde tot niets. "Ik werd bloedjegeil, maar gewoon op een goeie manier", zei hij later.

Grenzen aangeven

Zelf heeft Rodanya overigens niet ervaren dat iemand over haar grenzen ging. "Kijk", zegt ze, "ik ben iemand die goed nee kan zeggen. En dat blijft dan ook nee. Ik sta stevig in mijn schoenen en ik denk dat ze dat van tevoren ook wel checken tijdens de casting en de tests." 

Maar toch, denkt ze, zullen er ook meiden met zulke programma's meedoen die minder goed hun grenzen aangeven. "Om hen maak ik me wel zorgen. Dan krijg je dus incidenten zoals in De Villa, en dan doen mensen dingen waar ze ongelukkig van worden."

Ook Rodanya voelde tijdens haar deelname 'druk van bovenaf'. "Er is continu drank aanwezig. Ze verplichten je tot niets hoor, maar je voelt wel dat ze hopen dat je dronken wordt en dan dingen gaat doen waardoor drama's ontstaan. Je móét voor spannende tv zorgen."

Rodanya zegt blij te zijn dat ze tijdens de opnames sterk in haar schoenen stond. Rodanya zegt blij te zijn dat ze tijdens de opnames sterk in haar schoenen stond.

Nooit problemen gehad

De Belgische Pommeline, die in 2017 meedeed met Temptation en dit jaar met de VIP-variant, herkent zich hier niet helemaal in. "Ik heb niet zo vaak nee hoeven zeggen en ook geen problemen ondervonden. Ze vragen je wel om bepaalde dingen te zeggen voor de camera's, maar ik doe dat gewoon niet. En dan is het ook goed."

Daarnaast, stelt de oud-deelneemster, wisten de verleiders dat ze haar met rust moeten laten. "Ik heb geen last van ze gehad en kijk met plezier terug op allebei de keren dat ik meedeed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom omstanders nauwelijks ingrijpen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Van de buis 

Dat het programma van de buis wordt gehaald, is dan in de ogen van Pommeline misschien 'een beetje overdreven'. "Alhoewel... Het is wel véél reality... Het mag misschien wel een keertje een jaartje zonder."

Heikki en Milou, die na een korte relatiebreuk na het programma weer samen zijn ('en heel gelukkig'), vinden het nog steeds leuk om ernaar te kijken. "We kijken ook met plezier terug op onze deelname", zegt Heikki. Milou: "We hebben ons nooit onveilig gevoeld tijdens de opnames."

Ook Rodanya denkt er zo over. "Maar dat pushen mag misschien wel wat minder... Vooral bij kwetsbare mensen. Het is in elk geval goed dat er nu over gesproken wordt en onderzoek naar wordt gedaan."

Hoe reageert RTL?

Televisieprogramma's als Temptation Island zullen voorlopig niet op RTL te zien zijn. De zender heeft daartoe besloten na ophef over grensoverschrijdend gedrag in De Villa. Die datingshow werd onlangs van de zender gehaald, de beelden zijn intussen verwijderd.

"Al onze guilty pleasure-programma's worden opgeschort, totdat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre", zei RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst eerder tegen RTL Nieuws.

Volgens Van der Vorst heeft productiemaatschappij Blue Circle deelnemers van De Villa aangespoord tot grensoverschrijdend gedrag. "Daarbij is alcohol in het spel geweest en zijn opdrachten gegeven waarvan zelfs de kandidaten zeiden: gaat dit niet te ver?"

Naar het productieproces van De Villa en Temptation Island komt een onafhankelijk onderzoek. Geplande series, inclusief een nieuw programma, zijn opgeschort tot de uitkomst er is.

Die moet leiden tot een 'aangescherpt ethisch verantwoord beleid', zegt RTL. "Een beleid dat onder alle omstandigheden een veilige omgeving voor deelnemers garandeert." Eerder zullen de programma's niet terugkeren.

Oud-deelnemers van De Villa of Temptation Island die zich 'op welke wijze dan ook voelen aangezet tot het overschrijden van hun grenzen', kunnen zich melden bij RTL zodat hun verklaringen in het onderzoek kunnen worden meegenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore