Ga naar de inhoud
'Pijnlijke beslissing'

Noodgrepen bij Amsterdamse politie vanwege werkdruk en te weinig mankracht

Agenten houden op de Dam Tottenhamfans in de gaten. Beeld © ANP

Vanwege de hoge werkdruk en een gebrek aan mankracht worden bij de Amsterdamse politie ingrijpende maatregelen genomen.

Zo wordt een aantal gespecialiseerde teams tijdelijk opgeheven om steun te bieden aan zogenoemde basisteams, wat betekent dat er meer 'blauw' op straat komt.

Haven, taxi's, coffeeshops

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam aan de gemeenteraad. Het gaat onder meer om het team opsporing van de dienst Infra, die zich richt op transportcriminaliteit in de haven en de criminele taxibranche, en om het Integraal Horecateam, dat onder meer coffeeshops controleert.

Twee politiebureaus, in de Jordaan en de Watergraafsmeer, gaan 's avonds en 's nachts dicht. Verspreid over de stad blijven vijf bureaus 24 uur per dag open. De maatregelen leveren op korte termijn 15.000 diensten op voor de basisteams. Ze gaan in eerste instantie zes maanden gelden.

Pijnlijke beslissing

Vorige week lekte al uit dat Amsterdam het Team Bestrijding Ondermijning zou gaan opheffen als onderdeel van een pakket maatregelen om de personeelsproblemen bij de politie te lijf te gaan.

Halsema noemt het een 'pijnlijke, doch welbewuste beslissing', die nodig is vanwege de structurele krapte waar de politie al jaren mee kampt. Er is meer politiewerk, maar het aantal agenten blijft daarbij achter.

'Woede
Lees meer
'Woede bij Amsterdamse politie om opheffen rechercheteam'

Moord Derk Wiersum

De druk is nog eens extra toegenomen na de moord op advocaat Derk Wiersum. Veel onderzoeken naar zware misdaad liggen stil en zaken die prioriteit moeten hebben, worden niet meer opgepakt. 

Nu ook de basiszorg van het politiewerk dreigt te worden aangetast, is het volgens Halsema tijd om in te grijpen.

Neef
Lees meer
Neef Ridouan Taghi opgepakt voor betrokkenheid moord advocaat Derk Wiersum

'Kamer, grijp in'

"Ik doe een appel op de Tweede Kamer en op de minister", zei Halsema als toelichting op de maatregel dat Amsterdam mensen van specialistische politieteams gaat verschuiven naar de basisdienst, het 'blauw op straat'.

Ze wijst erop dat de politiecapaciteit landelijk wordt vastgesteld en dat er de afgelopen jaren wel degelijk mankracht is bijgekomen, dankzij inspanningen van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). "In Amsterdam hebben we 60 extra agenten gekregen, maar als je er tegelijkertijd 480 kwijtraakt, dan begrijpt u dat dat natuurlijk niet voldoende helpt."

"De Tweede Kamer en het kabinet zullen zich moeten realiseren dat de infrastructuur van onze rechtsstaat op dit moment wel heel kwetsbaar wordt", aldus Halsema.

Grapperhaus:
Lees meer
Grapperhaus: 'Politie moet zelf pijnlijke keuzes maken' bij onderbezetting

Utrecht en Rotterdam

Ook Utrecht en Rotterdam hebben maatregelen bij de politie aangekondigd. Zo worden in Utrecht de openingstijden van twee bureaus teruggebracht, is het zogenoemde flexteam gehalveerd en wordt gekeken hoe boa's op meer terreinen ingezet kunnen worden.

In Rotterdam wordt minder politie ingezet bij voetbalwedstrijden en andere evenementen. Ook worden onder andere de afspraken voor de lokale inzet van de politie heroverwogen.