Lassakoorts

Sierra Leone in rouw om tropenarts Wouter (31): 'Voor altijd een held'

27 november 2019 13:08 Aangepast: 03 december 2019 09:45
Wouter in Sierra Leone Beeld © CapaCare

Sierra Leone is een held kwijtgeraakt. Dat is het gevoel dat heerst in het dorp Masanga, waar de tropenarts Wouter Nolet (31) met veel passie werkte. Tientallen mensen kwamen gisteren samen om de Nederlander, die dit weekend in Leiden overleed aan lassakoorts, te herdenken.

Inwoners van Masanga in Sierra Leone gingen gisteren de straat op met kaarsjes en foto's van Wouter in hun handen. Ze deden dat uit solidariteit met de familie van Wouter, die in Nederland op dit moment 'de zwartste periode van het leven doormaakt', schrijft het ministerie van Gezondheidszorg in Sierra Leone in een bericht op Facebook.

Altijd mensenlevens redden

De burgemeester van Masanga liet tijdens de herdenking weten dat Wouter een goede arts was die altijd mensenlevens wilde redden. "We hebben iemand verloren die snel lid werd van onze gemeenschap, hij hielp onze mensen wanneer dat maar nodig was. We zullen hem nooit vergeten."

Inwoners van Masanga gingen de straat op om Wouter te herdenken. Inwoners van Masanga gingen de straat op om Wouter te herdenken.

Begin deze maand, op 4 november, opereerde de jonge Nederlandse arts in het Masanga-ziekenhuis een zwangere vrouw. Ze bloedde hevig en overleed dezelfde dag nog aan de complicaties van de operatie. Mogelijk was deze vrouw besmet met het lassavirus, zegt het ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Collega van overleden tropenarts: 'Iedereen is hier verdrietig'

Lange tijd had Wouter nergens last van, maar na zes dagen begon hij zich niet goed te voelen. Hij kreeg koorts, hoofdpijn en had last van algehele malaise. Hij werd behandeld voor onder meer malaria en tyfus, maar de symptomen bleven.

Gerepatrieerd

Daarom werd hij vorige week dinsdag gerepatrieerd naar Nederland en in quarantaine behandeld in het Leids Universitair Medisch Centrum. Daar overleed hij zaterdagavond aan de gevolgen van lassakoorts. Een andere tropenarts ligt nog in strikte isolatie in het UMC Utrecht. Het is onduidelijk hoe het met haar gaat.

Wouter aan het werk in Sierra Leone. Wouter aan het werk in Sierra Leone.

Wouter begon in 2015 aan zijn opleiding tot arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde. Voor zijn buitenlandstage kwam hij begin 2018 in Sierra Leone terecht, waar hij bleef werken als tropenarts en coördinator van het chirurgische trainingsprogramma CapaCare.

'Hier kan ik van meerwaarde zijn'

Het werk gaf hem enorm veel voldoening, vertelde hij zelf voor de camera's van de organisatie. "Hier kan ik echt van meerwaarde zijn", zei hij. "Hier kan ik deel uitmaken van een zeer belangrijke ontwikkeling. Hier kan ik bouwen aan een nieuw systeem. Iets essentieels maken, voor een mensenrecht zorgen: gezondheidszorg."

Wouter over zijn werk in Masanga:

CapaCare, die in nauw contact staat met de familie van Wouter, laat in een herdenkingsbericht weten intens verdrietig te zijn om het overlijden van 'een van onze beste collega's'. "Hij heeft zijn leven veel te vroeg moeten neerleggen."

'Hij bracht licht en vreugde, waar hij ook ging'

"Hij was een heel speciaal persoon, die licht en vreugde bracht waar hij ook ging. Door zijn manier om mensen samen te brengen, ontwikkelde hij een hecht netwerk van vrienden, collega's en partners in alle uithoeken van Sierra Leone en daarbuiten. Het werk van Wouter is een bron van aanmoediging geweest voor degenen die zijn pad kruisten en we vinden troost wetende dat veel mensen van zijn inspanningen hebben geprofiteerd."

"Vele levens zijn gered als gevolg van zijn werk. Er zijn veel dingen die moeilijk te begrijpen zijn in dit leven."

Wouter in Sierra Leone. Wouter in Sierra Leone.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore