Ga naar de inhoud
Kattenkwaad

Dierensterfte door katten: 'We hebben dit probleem zelf veroorzaakt'

Een willekeurige kat. Beeld © ANP

Katten zijn 'de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld', stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg University. Katten doden inderdaad miljoenen dieren, zegt dierecoloog Jasja Dekker. "We hebben ze daarop gefokt." Maar is er ook iets tegen te doen?

Volgens Trouwborst en Somsen zijn loslopende huiskatten desastreus voor de natuur, omdat ze bedreigde diersoorten doden en ziektes overbrengen. Ze pleiten voor een verbod op het laten loslopen van katten die als huisdier worden gehouden.

Veel dode vogels

Dierecoloog Jasja Dekker beaamt dat katten schade aanrichten. "Het aantal vogels dat door katten wordt gedood is groot." Hij deed er onderzoek naar en schat het aantal gedode vogels tussen de 50 en 215 miljoen per jaar.

Tijdens dat onderzoek merkte Dekker ook hoe gevoelig het onderwerp ligt. "Op sociale media kreeg ik reacties als: o, ben jij ook al zo'n kattenhater? Mensen zijn heel fel op je."

'Kat
Lees ook:
'Kat die buiten komt overtreedt eigenlijk Europese regels'

De sterfte van dieren door katten is een probleem, vindt hij. "Een hoop vogelsoorten staan onder druk, zeker in de stedelijke omgeving."Sterker nog: er zijn dieren uitgestorven. "Denk aan de stephens-eilandrotswinterkoning in Nieuw-Zeeland."

Jachtgedrag

Dat jachtgedrag hebben we wel aan onszelf te wijten, zegt Dekker. "Zoals je een koe kunt fokken om meer melk te geven, kun je steeds kiezen voor een kat die het fanatiekst jaagt. Wij hebben katten erop doorgefokt dat ze plagen bestrijden, zoals muizen vangen in onze huizen."

En dat de kat veel invloed heeft in de natuur, heeft volgens hem te maken met het bakje eten dat thuis klaarstaat. "In de natuur sterft een dier als hij niet genoeg eten vindt. Maar als een kat niet genoeg te eten vindt, krijgt hij thuis voeding." Bovendien zijn er aanwijzingen dat katten gewoon doorjagen als hun buik vol zit, zegt Dekker.

Natuurbescherming

Reden van het onderzoek was voor Trouwborst en Somsen precies die 'groeiende' invloed van de kat op de natuur.;"We vroegen ons af of dit niet een blinde vlek is in het natuurbeschermingsrecht", legt Trouwborst uit. "De kat gaat buiten zijn gang, en allerlei andere dieren ondervinden daarvan de gevolgen."

En de rechtswetenschappers zijn niet de eersten die dat beweren. Zo bleek eerder uit onderzoek doorProceedings of the National Academies of Sciences dat katten verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van 63 soorten vogels, zoogdieren en reptielen in de laatste 500 jaar.

Regelmatig worden oplossingen geopperd als een kat binnenhouden, of aan de lijn laten lopen. Zo pleitte de SGP in het Zeeuwse Kapelle vorig jaar voor een verbod op loslopende katten.

Ongezond voor de kat

En het is heus niet zo dat een kat binnen geen goed leven kan hebben, zegt dierenarts Jaap Vestjens. Bijkomend voordeel is het gebrek aan risico's, zoals de mogelijkheid te worden overreden door een vrachtwagen.

Maar volgens Vestjens is een kat binnenhouden wel weer ongezonder voor de kat. "Ze bewegen daardoor minder en hebben de neiging om dikker te worden. Net zoals het voor mensen slecht is om niet of weinig te bewegen, geldt dat ook voor katten."

Bovendien vinden katten het veel fijner om buiten te zijn, zegt hij. "Katten zijn jagers en ze zijn daar ook goed in. Ik kan me wel voorstellen dat het klopt dat ze veel slachtoffers maken."

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden verwilderde katten bedreigen natuur: castreren of afschieten?

Belangen

Uiteindelijk komt het volgens Vestjens allemaal neer op het afwegen van belangen. "Het is een redelijk standpunt als je vindt dat katten buiten moeten kunnen zijn, en het niet erg vindt dat ze af en toe een vogel of muis grijpen. Maar het is ook geen onredelijk standpunt om te zeggen dat katten binnen moeten blijven."

Zelf heeft Vestjens ook een kat. Hij is niet van plan hem binnen te houden. "Mijn kat vindt het fijn om buiten te zijn, ik vind het fijn. En hij is niet zo'n beste jager, dus hij zal niet zoveel slachtoffers maken."

Huiskatten in cijfers

  • In Nederland worden ongeveer 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden, volgens het rapport Feiten en Cijfers Gezelschapsdierensector 2015, gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
  • Het aantal zwerfkatten dat in Nederland rondloopt, wordt geschat op 135.000 tot 1.200.000.
  • De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging schat dat er jaarlijks 8.000 tot 13.500 verwilderde katten worden doodgeschoten.
  • Wat katten precies aan andere dieren vangen, is onder meer te zien via de website waarneming.nl. De site organiseert 'Wat vangt de kat'. Zo kunnen gebruikers foto's uploaden van wat hun kat vangt. Zo kwam een kat in Riedpolder gisteren thuis met een bruine rat.

Afschieten van zwerfkatten: 'Niet nodig, er is een goed alternatief'

02:15
Katten afschieten om beschermde vogelsoorten te beschermen. D66 en de PvdD wilden daar vorig jaar nog een landelijk verbod op.