Ga naar de inhoud
Dodelijk huisdier

'Kat die buiten komt overtreedt eigenlijk Europese regels'

In Europa is de kat een van de meest schadelijke uitheemse dieren. Beeld © iStock

Katten zijn 'de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld'. En wiens kat buiten komt, overtreedt daarom eigenlijk Europese wetgeving. Dat stellen twee juristen.

Juristen Arie Trouwhorst en Han Somsen van de Tilburg Universiteit schrijven dat vandaag in Trouw.

140 miljoen dieren gedood door katten

Alleen al in Nederland zouden elk jaar naar schatting 140 miljoen dieren door katten worden gedood. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Environmental Law blijkt dat de kat voor 370 bedreigde diersoorten een gevaar vormt. En in Europa is de kat zelfs een van de meest schadelijke uitheemse dieren.

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden verwilderde katten bedreigen natuur: castreren of afschieten?

Volgens Trouw zijn er in Nederland zo'n 2 tot 3 miljoen huiskatten. Daarnaast lopen er nog tienduizenden zwerfkatten door ons land. Al die dieren zouden volgens Europese wetgeving eigenlijk binnen moeten blijven.

Kat laten rondlopen is feitelijk verboden

Want, zo stellen de twee juristen, de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn verplicht ons om bepaalde soorten en leefgebieden te beschermen. Dat betekent ook dat we mogelijke bedreigingen moeten beperken. En een kat laten rondlopen is dus feitelijk verboden.

"Wie een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, die de Europese regels moet handhaven, maakt dus een goede kans op succes."

Meerdere
Lees ook:
Meerdere katten met luchtbuks doodgeschoten bij Ermelo

De onderzoekers menen dat de katten buiten grote schade aanrichten. "Elk ander huisdier gaat niet zonder baasje naar buiten, van honden tot slangen. De uitzonderingspositie van de kat is eigenlijk heel gek."

Kattenverbod in Nieuw-Zeeland

Ook op andere plekken ter wereld wordt gewerkt aan het probleem. Zo is er in Nieuw-Zeeland al een dorpje met een kattenverbod. "Katten mogen hun leven blijven leiden zoals het is, maar als ze dood zijn mag je ze niet vervangen", besloot de gemeenteraad van het Nieuw-Zeelandse Omaui vorig jaar.

"We zijn geen kattenhaters", vertelde een van de initiatiefnemer van dat Nieuw-Zeelandse kattenplan vorig jaar. "We willen gewoon verantwoordelijk eigenaarschap en dit is geen plek voor katten."

Afschieten van zwerfkatten: 'Niet nodig, er is een goed alternatief'

02:15
Katten afschieten om beschermde vogelsoorten te beschermen. D66 en de PvdD wilden daar vorig jaar nog een landelijk verbod op.