Willekeurige 'veiligelandenlijst'

'Asielprocedure in Nederland veel strenger dan elders in Europa'

27 november 2019 03:20 Aangepast: 27 november 2019 07:53
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Beeld © ANP

Welk Europees land heeft een van de strengste asielprocedures? Nederland. Dat komt met name door onze lijst van 'veilige landen', die behoorlijk willekeurig lijkt te zijn. Landen als Oekraïne en Marokko zijn volgens Nederland 'veilig', terwijl veel andere Europese landen daar anders over denken.

Dat blijkt uit eigen onderzoek van Trouw en onderzoeksplatform Investico. Trouw schrijft dat ons asielbeleid erg streng is en er vooral op is gericht om migranten snel af te wijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moldaviërs per touringcar naar Ter Apel, vragen asiel aan

Langste 'veiligelandenlijst' van Europa

Vluchtelingen die uit een land komen dat op de lijst met 'veilige landen' staat, maken hier weinig kans op asiel. Onze 'veiligelandenlijst' is de langste van Europa en telt 32 landen. We worden met afstand gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk, die respectievelijk 24 en 20 landen als 'veilig' markeren.

Het idee is dat in die 'veilige landen' geen systematische vervolging, foltering of schending van mensenrechten plaatsvindt. Maar volgens Trouw lijkt de samenstelling van de lijst behoorlijk willekeurig te zijn.  

Snellere behandeling, minder rechten

Een vluchteling uit een 'veilig land' krijgt een snellere behandeling en minder rechten. Zo krijgt een vluchteling maar één verhoor in plaats van twee. Ook moeten ze meer bewijzen aandragen voor hun vluchtverhaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Te gek voor woorden', zegt Kamer: Marokko weigert staatssecretaris te ontvangen

Minderheden niet goed beschermd

Vluchtelingenorganisaties willen daarom dat Nederland stopt met het gebruik van de 'veiligelandenlijst', omdat het minderheden niet goed zou beschermen en ongelijkheden creëert.

Oekraïne en Marokko

Oekraïne en Marokko zijn bijvoorbeeld twee landen die elders in Europese als 'onveilig' worden gezien, maar volgens Nederland 'veilig' zijn.

Dat heeft grote invloed op de verwerking van asielaanvragen: slechts vijf procent van de Marokkaanse asielaanvragen is door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ingewilligd. Dat terwijl Italië bijvoorbeeld 25 procent van de Marokkaanse asielaanvragen goedkeurt.

Zo gaan kinderen in het oorlogsgebied in Oekraïne naar school: 'Alleen een gek is niet bang'

In Oost-Oekraïne is het al 5 jaar oorlog en de scholen aan het front worden daar vaak beschoten. Toch is het land volgens Nederland 'veilig'.

'Oordeel hangt af van aantal asielzoekers'

Het lijkt er in de praktijk op dat het oordeel 'veilig' of 'niet veilig' afhangt van het aantal vluchtelingen dat asiel aanvraagt.

Zo besloot staatssecretaris Harbers een paar jaar geleden dat Moldavië geen veilig land is. Er waren in 2017 en 2018 vele honderden asielaanvragen van vluchtelingen uit dat land, maar in de afgelopen jaren werd geen enkele aanvraag volgens Trouw ingewilligd. 

De IND zegt in een reactie in Trouw de geconstateerde verschillen binnen Europa 'vreemd' te vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore