Ga naar de inhoud
Te gevaarlijk

D66 en ChristenUnie: 'Verbied grote containerschepen op vaarroute Wadden'

Stieneke van der Graaf Beeld © ANP

Het zou voor grote containerschepen verboden moeten worden om dicht langs de Waddeneilanden te varen. Dat willen D66 en de ChristenUnie. Ze vragen de minister een speciale noodwet in te voeren die reders uit de buurt van het natuurgebied moet houden.

Eerder deze maand kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) al met een speciale waarschuwing. De raad onderzocht de toedracht van het ongeluk met de MSC Zoe. Dat containerschip verloor vorig jaar in slecht weer honderden containers ten noorden van de Waddeneilanden.

Zeebodem raken

De raad concludeerde dat op de zuidelijke vaarroute, die vlak boven de Waddeneilanden ligt, grote containerschepen bij slecht weer de zeebodem zouden kunnen raken. Dat zou een volgende milieuramp kunnen veroorzaken.

OVV
Lees ook:
OVV waarschuwt grote schepen: vaarroute boven Wadden gevaarlijk bij slecht weer

Verbod op vaarroute 'onmogelijk'

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet weten de vaarroute niet te kunnen verbieden. "Over een eventueel verbod om deze internationale vaarroute te gebruiken gaat Nederland niet zelf", vertelde een woordvoerder van het ministerie aan RTL Nieuws.

De ChristenUnie en D66 denken nu echter dat dat wel kan. Dat bepleiten de twee partijen vandaag tijdens een debat met de minister.

Te grote risico's bij stormachtig weer

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf vindt dat we de waarschuwing van de OVV heel serieus moeten nemen. "De milieuramp met MSC Zoë laat zien wat voor risico er nu genomen wordt als grote containerschepen voor deze route kiezen bij stormachtig weer."

Van der Graaf wil daarom dat de minister de zuidelijke vaarroute afsluit voor grote containerschepen. "Uit voorzorg voor de veiligheid, voor de leefbaarheid op de eilanden en om nieuwe schade aan het kwetsbare natuurgebied te voorkomen."

Containerramp
Lees ook:
Containerramp dreunt na op de Wadden: 'We slaan al 13 jaar alarm'

Plastic op de stranden

Ook D66 wil een verbod op die route. Kamerlid Ruter Schonis: "De ramp met de MSC Zoë is alweer een jaar geleden, maar er spoelt nog steeds plastic aan op onze stranden."

Hij vindt de vaarroute bij de Waddenzee bij storm te gevaarlijk voor grote containerschepen. "De minister moet niet wachten tot er weer een nieuwe ramp gebeurt, maar de vaarroute sluiten. Het OVV, de kustwacht en de waddengemeenten waarschuwen niet voor niets!"

Nog miljoenen plastic korrels op Schiermonnikoog: 'Hoe ga je dit schoonmaken?'

01:56
Bijna een jaar na het ongeluk met containerschip MSC Zoe kampen Waddeneilanden nog steeds met de gevolgen. Deze boswachter op Schiermonnikoog wordt er moedeloos van, want er liggen nog miljoenen kleine plastic korrels in de natuur.

Domp- en slingerbewegingen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde eerder deze maand dat grote containerschepen door een combinatie van getij, golven en wind de zeebodem kunnen raken. Dat komt door 'grote domp- en slingerbewegingen'. Die brengen de veilige afstand in gevaar tussen het schip en de zeebodem. Daardoor is er volgens de raad een risico op 'contact of bijna-contact met de zeebodem'.

Er werd echter al een oplossing voorgesteld: de schepen zouden de Noordelijke route kunnen nemen. Daar is de afstand met de bodem dieper.

In een reactie liet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toen weten dat de kustwacht die waarschuwing bij schepen onder de aandacht zou gaan brengen. "Het wordt opgenomen in de kaarten die gebruikt worden in de scheepvaart, zodat schippers op het risico worden gewezen."