2 arrestaties

Verdachten voorbereiden aanslag hebben Iraanse en Nederlandse nationaliteit

26 november 2019 20:38 Aangepast: 27 november 2019 11:23
De aanhouding in Den Haag van één van de verdachten. Beeld © Regio 15

De 34-jarige man die gisteren in Den Haag is aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag, heeft de Iraanse nationaliteit. Net als zijn 20-jarige medeverdachte, een Nederlander met een Iraakse achtergrond, komt hij uit Zoetermeer.

De moeder van de 20-jarige verdachte reageert geschokt en zegt tegen Omroep West dat ze het 'niet kan geloven'. Ze vertelt hoe haar 17-jarige dochter thuis in Zoetermeer getuige was van de inval van de antiterreureenheid van de Dienst Speciale Interventies. "Ze hebben de deur ingetrapt. Ze hadden gewoon kunnen aanbellen."

'Niet extreem gelovig'

De vrouw zegt niet te weten dat haar zoon 'hier mee bezig zou zijn'. Ze noemt haar zoon weliswaar 'gelovig', maar 'niet in de extreme hoek'.

De twee zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ze zouden van plan zijn geweest met bomvesten en één of meer autobommen aan het eind van het jaar een aanslag te plegen. Het doelwit is niet duidelijk, zegt het Openbaar Ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee verdachten aangehouden om voorbereiden aanslag in Nederland

De politie was in oktober een onderzoek begonnen na informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Bij dat onderzoek zijn politie-infiltranten ingezet. Volgens het OM waren die 'onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag'.

Kans op aanslag blijft aanwezig

Volgens de informatie van de AIVD wilden de verdachten een jihadistische aanslag plegen met explosieven. Daarvoor wilden zij een training volgen, zegt het OM.

"Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee mannen laat zien dat de kans op een aanslag in Nederland nog altijd onverkort aanwezig is", zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore