Nieuwe cijfers

We zijn zwaarder en langer dan 30 jaar geleden: 'Eten is nu overal'

27 november 2019 00:01 Aangepast: 27 november 2019 16:18
Een diëtist geeft voedingsadvies aan een cliënt, archieffoto. Beeld © ANP

We worden steeds zwaarder en langer, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Vooral ons gewicht neemt toe. De oorzaak? Onze omgeving, die veel eten en weinig bewegen aanmoedigt. "Overal zijn verleidingen."

Sinds 1981 zijn mannen gemiddeld 8,6 kilo en vrouwen gemiddeld 7 kilo zwaarder geworden. De gemiddelde man woog in 1981 76,4 kilo, in 2018 was dit 85 kilo. Bij vrouwen ging het gemiddelde van 65 kilo naar 72 kilo. 

Langer en zwaarder

De gemiddelde lengte van mannen is sinds 1981 met 3,8 centimeter toegenomen: van 177,3 naar 181,1 centimeter. De gemiddelde vrouw was in 1981 165,9 centimeter, nu is dat 167,4. Dat is een toename van anderhalve centimeter.

Opvallend is dat het verschil in lengte van mannen vrouwen per provincie verschilt. Mensen in Limburg zijn het kortst, gevolgd door Brabanders. Zo zijn mannen in Limburg gemiddeld 178,6 centimeter en vrouwen gemiddeld 165,3 centimeter. In Brabant is de gemiddelde lengte van mannen 179,3 centimeter en van vrouwen 166,1 centimeter.

Limburgers het kortst

Mensen met een migratieachtergrond zijn gemiddeld korter dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Als deze groep niet wordt meegerekend, blijven Limburgers en Brabanders het kortst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleinere porties en borden tegen obesitas, 'net als in de jaren 50'

Waarom we zwaarder worden? Dat komt door wat het Voedingscentrum de obesogene omgeving noemt. "We leven in een omgeving die mensen stimuleert om veel te eten en daarnaast te weinig te bewegen", vertelt Patricia Schutte van het Voedingscentrum.

Verleidingen 

Volgens Schutte leven we in een wereld vol verleidingen die invloed hebben op ons gewicht. "Door alle automatisering en de transportmiddelen die we voor handen hebben, bewegen we veel minder. Onvoldoende, zelfs. Je kan met de lift in plaats van de trap en er zijn op veel plaatsen roltrappen. Kijk maar naar de grote treinstations. Daar zijn wel trappen, maar staan de roltrappen vaak helemaal vol."

Verder kunnen we altijd en overal eten kopen en heb je veel meer eten tot je beschikking, zegt Schutte. Ook wordt er meer ongezond voedsel aangeboden én zijn de porties groter dan vroeger.

Halve liter cola

Als voorbeeld noemt ze cola. "Vroeger dronken we vooral blikjes cola, met een inhoud van 330 milliliter. Nu drinken we cola vaak uit een flesje, dat 500 milliliter bevat."

Die obesogene omgeving zorgt ervoor dat we in omvang toenemen. "En ja, als je meer eet dan je verbruikt, kom je aan." Ook belangrijk: we zijn langer geworden, waardoor ook je gewicht toeneemt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders langste ter wereld, hoe komt dat?

De hoogte in

Waarom we langer zijn geworden? Uit eerder onderzoek blijkt dat genen voor 80 procent bepalen hoe lang iemand wordt. De rest ligt aan omgevingsfactoren, zoals voeding en welvaart.

"Welvaart, welzijn en voeding zijn belangrijke factoren in lengte" , beaamt Schutte. "In landen waar minder goede voeding is, speelt dat een negatieve rol in de groei van kinderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mens lijkt zijn maximale lengte te hebben bereikt

Rijstwafel net zo ongezond als een Mars: 'Dat is wel heftig'

Tussendoortjes die gezond klinken, zijn dat lang niet altijd.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore