Ga naar de inhoud
Bomvesten of autobommen

Twee verdachten aangehouden om voorbereiden aanslag in Nederland

(Archieffoto) Beeld © ANP

De politie heeft gisteren twee mannen aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De aanslag met bomvesten en één of meer autobommen had vermoedelijk eind van het jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

De verdachten zijn 20 en 34 jaar en komen uit Zoetermeer. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bekendgemaakt. Welk doelwit ze op het oog hadden, is niet duidelijk.

Verborgen ruimte

Bij de verdachten zijn geen explosieven of vuurwapens gevonden. In een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van één van de verdachten werden een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten gevonden.

Beelden arrestatie terreurverdachten uit Zoetermeer

00:31
De ene man werd in z'n huis in Zoetermeer aangehouden, de ander op straat in Den Haag.

Eén van de mannen is gistermiddag op straat in Den Haag opgepakt, de ander in zijn huis in Zoetermeer. De verdachten zijn aangehouden door een speciale antiterreureenheid van de Dienst Speciale Interventie.

Jihadistische aanslag

De AIVD had de politie gemeld dat de verdachten een jihadistische aanslag in Nederland wilden plegen. Daarvoor zouden ze, na het volgen van een training, gebruik hebben willen maken van explosieven. Begin oktober werd begonnen met een strafrechtelijk onderzoek waarbij ook infiltranten werden ingezet, meldt het OM.

De verdachten zijn vandaag verhoord door de politie. Ze zitten in alle beperkingen. Dat wil zeggen dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Donderdag worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

AIVD:
Lees ook:
AIVD: in zes jaar tijd vier aanslagen in Nederland verijdeld