Waarom wachten?

Eerste kerstversieringen al gespot: 'Winter is zo donker, binnen is het gezellig'

26 november 2019 18:32 Aangepast: 27 november 2019 07:47
Het kerstdorp van Ashley staat sinds half oktober in haar kamer. Beeld © Eigen foto

Sinterklaas is het land nog niet uit, maar de eerste kerstbomen zijn al gespot. Op Facebook vroegen we wie zijn huis al heeft versierd, en we kregen meer dan 700 reacties. "We beginnen steeds eerder met versieren."

Het kerstdorp van Ashley Dani Weerdenburg (28) staat al sinds 12 oktober. "Alles is versierd, zelfs de douche en wc. De tijd van kerst vind ik geweldig, daar kijk ik het hele jaar naar uit. Het is zo warm en gezellig."

'Gezelligheid in huis'

Ook Willemien van Zyl (38) is aan de slag gegaan. "Het hele huis is versierd: de trap, de keuken, de zitkamer en de eetkamer", vertelt ze. Vanaf de tweede week van november staat bij haar de kerstboom. "De versieringen lukken niet allemaal in één keer hoor, dat is te veel. Vandaag en morgen komen nog twee grote bogen en een krans bij de voordeur."

Het gezin is bijna vier jaar geleden van Zuid-Afrika naar Nederland verhuisd. "We zijn het niet gewend dat het zo vroeg donker wordt. De lichtjes zorgen voor gezelligheid in het huis. Onze kinderen kennen Sinterklaas niet, dus we hoeven niet te wachten tot na 5 december. De tweeling is begin november jarig, het weekend na hun verjaardag versieren we het huis."

De woonkamer van Willemien. De woonkamer van Willemien.

Oorsprong van de kerstboom

De kerstboom is wel én niet onderdeel van de christelijke traditie, legt cultuurtheoloog Frank Bosman uit. "We zijn het er met z'n allen over eens: een kerstboom hoort bij kerst. Duik je de geschiedenis in, dan lijkt het alsof het groen in huis verwijst naar de tijd van de Germanen. Die in de winter groen in hun huis hingen om zichzelf eraan te herinneren dat er na de koude en kale winter weer groen zou komen."

Maar zeker weten doen we dat volgens Bosman niet. Er was nog geen schrift in de tijd van de Germanen. "Alles wat we weten is overgeleverd via christelijke kronieken, en die auteurs hadden hun eigen theologische agenda." Veel voorchristelijke symbolen zijn volgens Bosman opgenomen in de christelijke religie. "Dat is met de kerstboom ook gebeurd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na de Sint of nu al: wanneer 'mag' kerst?

Tradities verschuiven

Wanneer 'mag' je een kerstboom eigenlijk opzetten? "Als je kijkt naar de christelijke traditie, dan zet je de kerstboom op bij de eerste adventsweek, dus vier weken voor kerst." Dat valt toevallig rond sinterklaasavond. "Het is vaak de zondag voor of na 5 december."

Maar tradities verschuiven en we laten ons volgens Bosman niet meer collectief leiden door christelijke feestdagen. "Daar komt bij dat er vroeger echte bomen waren die snel doodgingen. Nu zijn er nepbomen. Of bomen met kluit, die blijven veel langer goed. Dus kan een kerstboom eerder worden opgezet."

Gezelligheid

Een andere reden is dat kerst het sinterklaasfeest steeds vaker verdringt en mensen de kerstversiering daarom eerder van zolder halen. Een derde reden is volgens Bosman de 'holiday season'-invloed vanuit Amerika.

"We vieren steeds vaker Thanksgiving en Black Friday. Ook New Years Eve is onderdeel van de twee maanden lange feestperiode. Symbolen, feesten en rituelen zijn in elkaar aan het schuiven. De kerstversiering staat tijdens deze feestmaanden voor gezelligheid en is steeds meer losgekoppeld van een christelijke feestdag. Iedereen doet waar hij zelf zin in heeft."

Een selectie van ingestuurde kerstversieringen:

©Eigen foto

Het huis van ZK Lohuis is versierd.

©Eigen foto

Wie door de straat van Stefan rijdt, ziet zijn versierde tuin.

©Eigen foto

Ook bij Bart van de Steen staat de kerstboom al.

©Eigen foto

De kerstboom van Debby Zwiers van Kooten is kleurrijk.

©Eigen foto

Remco Bader heeft zijn kerstdorp al uitgestald.

©Eigen foto

Ook bij Greja Ploeger staat de kerstboom al.

©Eigen foto

Ook Romy Schindeler heeft haar kerstspullen van zolder gehaald.

©Eigen foto

De kamer van Myrthe Franke is een stuk kleurrijker geworden.

©Eigen foto

Ook Trijn Koning heeft een sfeervolle tuin gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore