Ga naar de inhoud
'Kapot geschrokken'

RTL stopt voorlopig met reality-tv na grensoverschrijdend gedrag in De Villa

Beeld © Chaya Pattiapon

Televisieprogramma's als Temptation Island zullen voorlopig niet op RTL te zien zijn. De zender heeft daartoe besloten na ophef over grensoverschrijdend gedrag in De Villa. Die datingshow werd onlangs van de zender gehaald.

"Al onze guilty pleasure-programma's worden opgeschort, totdat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre", zegt RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst tegen RTL Nieuws.

Van der Vorst: 'Alle betrokkenen moeten zich kapot schamen'

04:03
RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst is zich 'kapot geschrokken' toen hij hoorde dat productiemaatschappij Blue Circle deelnemers van De Villa heeft aangespoord tot grensoverschrijdend gedrag.

Volgens Van der Vorst heeft productiemaatschappij Blue Circle deelnemers van De Villa aangespoord tot grensoverschrijdend gedrag. "Daarbij is alcohol in het spel geweest en zijn opdrachten gegeven waarvan zelfs de kandidaten zeiden: gaat dit niet te ver?"

'Ik ben me kapot geschrokken'

"Gisteren hebben wij voor het eerst zelf met de betrokken kandidaten gesproken. Ik ben me kapot geschrokken", zegt Van der Vorst. "Het is schokkend wat daar op locatie is gebeurd. Vooral de makers van het programma zijn zwaar over hun ethische grenzen heengegaan." 

Nieuwe reeksen van Temptation Island, Free Love Paradise en De Villa zullen ook niet te zien zijn op Videoland. RTL heeft twee medewerkers die in hadden moeten grijpen op non-actief gesteld.

RTL
Lees ook:
RTL stopt per direct met De Villa na onacceptabel gedrag

Op Twitter verschenen twee fragmenten van De Villa die tot ophef leidden. In het eerste fragment was te zien hoe deelneemster Julia herhaaldelijke pogingen van Steve om haar te kussen afwimpelde. Hij was bij haar in bed gekropen en zei: "ik ben nog nooit zo fucking lief voor iemand geweest als ik voor jou ben." Steve noemde haar daarna een stumper en dramaqueen.

In het andere filmpje was te zien hoe deelnemer José zich opdrong bij Jady. Hij ging verschillende keren bovenop haar liggen, maar dat leidde tot niets. "Ik werd bloedje geil, maar gewoon op een goeie manier", zei hij later.

'Dit is geen knuffelen'

Beide fragmenten werden veelvuldig bekritiseerd op Twitter. Zo schreef een twitteraar: "Seksueel misbruik en aanranding worden genormaliseerd op de Nederlandse televisie. Dit is geen knuffelen. Dit is niet onschuldig."

Vorige week donderdag haalde RTL het programma van de buis. "Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel en mag nooit worden gepromoot, niet voor en niet achter de schermen. We bieden hiervoor onze excuses aan", reageerde RTL toen. Er werd een grondig onderzoek aangekondigd om te achterhalen 'hoe dit fout heeft kunnen gaan en vooral hoe we dit in de toekomst voorkomen'.