Staat moet betalen

3000 mede-eisers in rechtszaak voor gratis anticonceptie

26 november 2019 14:54

Bijna 3000 mensen hebben zich als mede-eiser achter de rechtszaak tegen de Staat geschaard om anticonceptie voor iedereen gratis te maken. Ze vinden het onterecht dat niet iedereen toegang heeft tot anticonceptie vanwege de kosten.

Op dit moment wordt anticonceptie alleen vergoed tot 21 jaar en vanaf 18 jaar nog wel binnen het eigen risico. "Dat zorgt ervoor dat vrouwen het grootste deel van de kosten dragen en dat er voor sommige vrouwen een financiële drempel bestaat voor het gebruik van anticonceptie", schrijft Bureau Clara Wichmann die samen met DeGoedeZaak naar de rechter stappen.

'Overheid moet het regelen'

Ze hopen op zo veel mogelijk mede-eisers. De organisaties vinden kosteloze anticonceptie een zaak van de overheid. "Anticonceptie is een fundamenteel reproductief recht. Het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuwe anticonceptiecampagne: 'Mannen, denk ook eens aan de pil'

Het is niet de eerste keer dat er gepleit wordt voor gratis anticonceptie. Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen heeft eerder soortgelijke oproepen aan het kabinet gedaan.

'Abortus is gratis'

"Een spiraaltje laten zetten kan wel 400 euro kosten. Een pil kost al snel 8 euro per maand. Een abortus is gratis. Dat is toch een rare situatie", vertelde de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore