Nederland

Coke, heroïne, cannabis en MDMA: Nederland spil in Europese drugshandel

26 november 2019 15:37 Aangepast: 26 november 2019 19:25
Een in beslaggenomen partij cocaïne van 2900 kilo in de Rotterdamse haven in 2016. Beeld © OM / ANP

Nederland speelt een hoofdrol in de Europese drugshandel, blijkt uit een een belangrijk rapport over handel van stimulerende middelen in Europa. Criminele organisaties gebruiken onder andere onze havens voor handel in cannabis, cocaïne en heroïne. Mede door onze rol als doorvoerland was de handelsprijs van cocaïne in Nederland het laagst van heel Europa.

In een rapport van 260 pagina's over drugshandel in Europa van de internationale politieorganisatie Europol en het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) wordt Nederland maar liefst 247 keer genoemd.

Dat is ruim twee keer zo veel als België en Spanje, na Nederland de belangrijkste doorvoerhavens van drugs die van buiten Europa naar ons continent worden getransporteerd. Duitsland, Frankrijk en zelfs het thuisland van de maffia Italië worden nog minder vaak genoemd. 

Criminele organisaties

Niet alleen geografisch is Nederland van belang voor de drugshandel. Ook qua ondernemingsdrift scoort ons land hoog. De 'Nederlandse' wordt van alle nationaliteiten het vaakst genoemd in het rapport, bijna zonder uitzondering gevolgd door de woorden 'criminele organisaties'. 

30 miljard euro

In totaal ging er in de Europese drugshandel in 2017 zo'n 30 miljard euro om. Daarvan ging 11,6 miljard om in de cannabishandel, de grootste categorie op de lijst.  

Nederland speelt een zeer grote bijrol in die handel. De meeste wiet of hasj komt weliswaar binnen via Spanje, maar de distributie via Nederland speelt een net zo grote rol. Als er een partij cannabis in beslag wordt genomen in een EU-land, dan is het pakketje meestal afkomstig uit Spanje of Nederland.

Doorvoerhaven

Cocaïne is drugs nummer 2: in 2017 ging er 9,1 miljard euro om in deze handel, goed voor 119 ton coke. Het meeste ervan komt binnen via havens in België, Nederland of Spanje. Dat is niet alleen voor de handel in Europa, maar ook steeds vaker een tussenstop op weg naar Australië, Rusland en Nieuw-Zeeland. 

Waar Colombiaanse en Italiaanse criminelen van oudsher een centrale rol hadden bij het transport en de verkoop van coke, eisen ook onder meer Britse, Nederland, Franse, Ierse, Marokkaanse en Servische bendes een stuk van de taart op, blijkt uit het rapport. 

Lage kiloprijs

Illustratief voor de Nederlandse rol is dat de handelsprijs van 1 kilo cocaïne in Nederland 25.000 euro is, het laagst van de onderzochte Europese landen.

Dat komt neer op 25 euro per gram, terwijl de straatprijs van 1 gram coke in Nederland meestal nog op zo'n 50 euro ligt en in Amsterdam vaak op 60. Als de kiloprijs sinds 2017 niet heel hard gestegen is kunnen kunnen dealers nog steeds flink winst maken. En misschien nog wel meer als de coke met andere, goedkopere stoffen versneden is.   

In Spanje kostte een kilo bijvoorbeeld al zo'n 35.500 euro en het duurst was coke in Polen en Slowakije met kiloprijzen van respectievelijk 50.000 en 70.000 euro. 

Overvloed aan coke drukt de prijs

De relatief lage prijs wordt vermoedelijk veroorzaakt door de overvloed aan cocaïne die via de Rotterdamse of Antwerpse haven de EU binnenkomt en dan met vrachtwagens verder wordt getransporteerd. Omdat in die havens strenger gecontroleerd wordt, wijken smokkelaars overigens ook uit naar bijvoorbeeld Vlissingen, staat in het rapport. 

Niet alleen bij de handel in cocaïne en wiet spelen Nederlanders een grote rol. Ook bij de handel in heroïne (goed voor 7,4 miljard euro) zijn Nederlandse bendes actief, hoewel Turkse criminelen de touwtjes in deze tak van sport in handen hebben, stellen de onderzoekers.

Qua bedragen is de handel in MDMA (500 miljoen) en amfetamine (1 miljard) niet te vergelijken met de andere drugs, maar de productie ervan gebeurt wel grotendeels in Nederland. 

Handel via darkweb

Nederland als logistieke hub wordt ook gebruikt voor de handel via darkweb, het verborgen gedeelte van internet. In 2018 waren er bijna 4000 aanbiedingen die gelinkt konden worden aan verkopers die zeiden dat ze coke konden versturen vanuit een EU-land. 47 procent kwam uit Nederland.

De drugs kan makkelijk verhandeld worden door het te versturen via de post. Ook als het gaat om het versturen van MDMA per post is Nederland koploper in Europa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore