Voor het eerst heeft het RIVM grootschalig onderzoek gedaan naar het verband tussen suikers en vloeistoffen in sigaretten en schadelijke stoffen in rook. Wat blijkt: de toegevoegde stoffen maken de rook nog giftiger.
In het productieproces van sigaretten wordt een saus met suikers en zogenoemde bevochtigers over de tabak gegooid. Suiker - zoals kristalsuiker - wordt toegevoegd voor een betere smaak. Bevochtigers - zoals aardolie Propyleenglycol - om ervoor te zorgen dat de tabak niet uitdroogt.
En juist die stoffen, die de sigaret lekkerder en dus verslavender maken, maken de sigaret ook schadelijker.

Vijftig merken
De onderzoekers bekeken tijdens het onderzoek hoeveel suiker en bevochtigers er in vijftig sigarettenmerken zitten. In de sigaretten van de verschillende merken zat 30 tot 190 milligram suiker per gram tabak. Daarnaast zat er 0 tot 14,9 milligram propyleenglycol in en 1,1 tot 23,7 milligram glycerol.
Na het onderzoek naar de hoeveelheid suikers en vloeistoffen, inhaleerde de rookmachine van het RIVM de rook van die sigaretten en werd de rook opgevangen en geanalyseerd.
"Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn negen stoffen, die kankerverwekkend zijn, het giftigst", vertelt onderzoeker Reinskje Talhout. "We hebben gekeken in welke hoeveelheid die stoffen in de rook zitten. Hoe meer suikers en bevochtigers in een sigaret, hoe meer we van die giftige stoffen we in de rook zagen."
Dat is volgens Talhout op zich niet gek: "Als je suiker verbrandt, komen er giftige stoffen vrij. Dus zitten er meer suikers in een sigaret, dan worden meer suikers verbrand en komen dus meer schadelijke stoffen vrij."
Normen
Nu zijn er nog geen normen voor de hoeveelheid suikers en vloeistoffen in sigaretten, zegt Talhout. "Dat is gek, want de toegestane hoeveelheid teer is wel beperkt." Ze pleit voor een norm van 'bij voorkeur 0'. "Als je het suikergehalte terugbrengt, zul je het gehalte bepaalde schadelijke stoffen in rook ook terugbrengen. Een bijkomend voordeel is dat roken daardoor minder lekker wordt en dus minder aantrekkelijk."

Of daarmee de sigaret als geheel ook minder schadelijk wordt, is nog niet te zeggen, zegt Talhout. "Daar is vervolgonderzoek voor nodig. We weten dat er meer schadelijke stoffen vrijkomen als je suiker aan een sigaret toevoegt. Maar er zitten 6000 stoffen in tabaksrook."
Onderzoeksmethode
Het RIVM vond een sterkere relatie tussen suikers en bevochtigers enerzijds en schadelijke stoffen in rook anderzijds wanneer met de Canadese methode werd gemeten. Daarbij worden de ventilatiegaatjes die in het bruine filter van een sigaret zitten, afgeplakt. Daardoor komt er geen lucht in de sigaret en krijg je meer stoffen uit de sigaret binnen.
Bij de wettelijk voorgeschreven ISO International Organization of Standardization-meetmethode worden, waarbij wel lucht door de ventilatiegaatjes wordt gemengd met de rook, is het verband ook zichtbaar, maar minder significant.