Operatie Alfa

Politie vindt kalasjnikovs en arresteert kopstukken rond criminele familie Oss

25 november 2019 17:20 Aangepast: 25 november 2019 18:34
In een verborgen ruimte van een busje werden zware vuurwapens met munitie gevonden. Beeld © Politie

De politie heeft vandaag opnieuw invallen gedaan en aanhoudingen verricht in het kader van Operatie Alfa, gericht tegen een criminele familie uit Oss. De politieactie levert een flinke 'oogst' op aan wapens.

De politie zette op verschillende plekken in het land arrestatieteams in. In totaal werden vier mannen (57, 24, 55 en 44 jaar) aangehouden. De vier worden onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Op vijf locaties in Oost-Brabant en België vonden aan het eind van de middag doorzoekingen plaats. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Godfather' Brabantse onderwereld opgepakt in Oss, woonwagenkamp uitgekamd

In het al langer lopende onderzoek naar een criminele familie in Oss, werden op 13 november al drie mannen van 48, 55 en 26 jaar opgepakt. Onder hen is de 48-jarige Martien R., die geldt als de 'godfather' van Brabant. De mannen worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, het bezit van vuurwapens en grootschalige drugshandel.

Bij de aanhoudingen vandaag gaat het om twee mannen (57 en 55 jaar) uit Berghem en een 44-jarige man uit Helmond. De mannen uit Berghem werden op de Zandzuigerstraat in ’s-Hertogenbosch klemgereden door een arrestatieteam. Ook in Oss werd een man (24 jaar) aangehouden.

Groot deel van de avond

Direct na de arrestaties van de vier werd gestart met uitgebreide doorzoekingen van meerdere woningen in Helmond, Berghem, Oss, Asten en het Belgische Lommel. Opnieuw wordt gezocht naar wapens, drugs en geld.

De doorzoekingen nemen nog zeker een groot deel van de avond in beslag. Nieuwe arrestaties zijn niet uitgesloten.

Verborgen ruimte

Eerder vandaag werd bekend dat de politie vrijdag opnieuw wapens had gevonden in de operatie: onder meer drie kalasjnikovs, drie mitrailleurs, een geweer en drie andere vuurwapens. Deze werden gevonden in een verborgen ruimte in een busje dat vrijdag in beslag was genomen bij een bedrijf in Oss.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inval in woonwagenkampen Oss en Lith: wie is Martien R.?

De politie is al twee weken bezig met Operatie Alfa. Er zijn meerdere invallen gedaan, onder meer in woonwagenkampen in Lith (eveneens Noord-Brabant) en Oss en in een woning in Oss en een chalet op een vakantiepark in het Friese Sumar.

Ook waren er doorzoekingen in Berghem, Macharen en Oijen. Er zijn wapens, geld, drugs en mogelijke explosieven gevonden.

Nóg een actie tegen drugs en wapens

De politie heeft vandaag ook nog vier mannen uit Tiel, Haarlem en Poppel (België) opgepakt op verdenking van internationale handel in wapens en verdovende middelen.

Op elf plekken in zeven plaatsen in Nederland zijn woningen en bedrijven doorzocht. Dat leverde 50.000 euro aan contanten, een vuurwapen en honderden liters afval van de fabricage van synthetische drugs op.

Er is geen relatie met de grote actie in en rond het Brabantse Oss.

Geldhonden ingezet

Arrestatieteams hebben de verdachten tegelijkertijd gearresteerd. In Tiel, Dodewaard, Lienden, Maurik, Den Bosch, Breda en Haarlem zijn panden doorzocht. Daarbij werden ook geldhonden ingezet, net als specialisten van Defensie die verborgen ruimtes kunnen opsporen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore