600 euro

Oud-wethouder Diemen krijgt boete voor drugsbezit en verstoren openbare orde

25 november 2019 16:13 Aangepast: 25 november 2019 16:37
Jorrit Nuijens werd aangehouden op een terras vlak bij het gemeentehuis van Amsterdam.

De oud-wethouder van Diemen, Jorrit Nuijens, heeft een boete gekregen voor het verstoren van de openbare orde en drugsbezit. Nuijens heeft de boete geaccepteerd en daarmee is de zaak strafrechtelijk afgerond. "Ik kan mij op de toekomst richten."

Op 20 juni werd Nuijens aangehouden bij een terras naast het stadhuis van Amsterdam. Bij de aanhouding vond de politie in zijn tas een flesje met de drug GHB en twee zakjes wiet.

Geen drugs gebruikt

Het personeel van het café beschuldigde Nuijens ervan dat hij harddrugs zou hebben gebruikt. Uit een bloedtest werd duidelijk dat Nuijens op dat moment geen verboden middelen had gebruikt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aangehouden oud-wethouder Diemen was niet onder invloed bij aanhouding

"Het Openbaar Ministerie legt mij, voor het in bezit hebben van een gebruikershoeveelheid recreatieve drugs een boete op van 400 euro", laat Nuijens in een reactie weten. "Ik heb op het politiebureau meteen om een drugstest verzocht en vind de keuze om in je eigen tijd recreatieve drugs of alcohol te gebruiken een privé-aangelegenheid."

Ook legt het OM Nuijens een boete van 200 euro op voor verstoring van de openbare orde. "Beide bedragen zijn standaard in vergelijkbare gevallen. Ik accepteer mijn verantwoordelijkheid en beide sancties."

Niet in gezicht gespuugd

Kort na het incident stapte Nuijens op als wethouder namens GroenLinks in Diemen. Hij heeft altijd ontkend dat hij zich verzette en twee agenten in het gezicht gespuugd zou hebben tijdens zijn aanhouding. Het OM heeft hem hier ook niet voor vervolgd.  

Nuijens was wethouder en locoburgemeester in Diemen. Hij had onder meer openbare ruimte, duurzaamheid, milieu en vluchtelingenzaken onder zijn hoede. De politicus was daarvoor gemeenteraadslid in Amsterdam. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore