Containerramp MSC Zoe

Wadden nog bezaaid met plastic na containerramp, Kamer wil dat reder dit betaalt

25 november 2019 19:27 Aangepast: 25 november 2019 20:37
Deze kleine plastic bolletjes liggen nog overal.

Bijna een jaar na het ongeluk met rampschip MSC Zoe ligt vooral Schiermonnikoog nog bezaaid met miljoenen kleine, plastic bolletjes. Het is de ramp na de ramp, zeggen bezorgde eilandbewoners. Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen nu dat er speciaal fonds komt, betaald door de reder.

Bijna een jaar na de containerramp ligt Schiermonnikoog nog altijd bezaaid met miljoenen korrels. "Er spoelt nog elke dag van alles aan. Grof vuil, speelgoed en plastic korrels", zegt boswachter Cynthia Borras die RTL Nieuws-verslaggever Roel Schreinemachers een dag lang rondleidde.

Ramp na de ramp

Ze noemt het de ramp na de ramp. "Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, maar als je goed kijkt, liggen ze overal: kleine, plastic bolletjes. Op sommige plekken liggen de korrels voor het oprapen. Monnikenwerk, om alles op te ruimen." 

Volgens Natuurmonumenten, die een inventarisatie deed, lijkt de troep voor het oog opgeruimd. "Maar het eiland ligt nog helemaal vol."

'Hoe ga je dit schoonmaken?'

Deze boswachter op Schiermonnikoog wordt er moedeloos van, want er liggen nog miljoenen kleine plastic korrels in de natuur.

Jaar geleden

In de nacht van 1 op 2 januari voltrekt zich een ramp boven de Waddeneilanden als het containerschip MSC Zoe 342 containers verliest tijdens een storm. Een groot deel van de lading, bestaande uit korrels kunststofgranulaat, spoelt aan op de Waddeneilanden.

Vooral Schiermonnikoog wordt zwaar getroffen. Natuurmonumenten spreekt van 'een catastrofe die zijn weerga niet kent.'

De chaos aan boord van de MSC Zoe nadat het schip honderden containers was verloren. De chaos aan boord van de MSC Zoe nadat het schip honderden containers was verloren.

Tranen schieten in ogen

Hoe al die plastic korrels opgeruimd moeten worden? Boswachter Borras weet het niet. "Het is heel moeilijk. Een oplossing is er eigenlijk niet. En het is ook nog eens heel kostbaar." 

Eilandbewoner Ilse Lemmers heeft in al die maanden al heel wat spullen van de stranden opgeruimd. Nog altijd vindt ze verpakkingsmaterialen en plastic korrels. "Eerst denk je nog: misschien vind ik wel iets moois. Maar al snel schieten de tranen je in de ogen. Dit is nog zo groot. We moeten hier hulp bij krijgen."

In actie

De hulp komt nu uit de Tweede Kamer. Verschillende partijen zoals GroenLinks, D66, ChristenUnie en PvdA, willen dat het kabinet in actie komt. 

"We willen dat er een schadefonds opgericht wordt", licht Suzanne Kröger van GroenLinks toe. "Het schadefonds is nodig om het onderzoek te financieren naar wat die plastic vervuiling doet, maar ook echt om een plan te maken hoe je dit op kunt ruimen."

Het Waddeneiland ligt nog vol met korrels. Het Waddeneiland ligt nog vol met korrels.

Rederij

Dat fonds moet gevuld worden door de eigenaar van het schip: de rederij. Maar wat als de reder moeilijk doet? Kröger: "Wat ons betreft gaat de minister hier echt keihard voor vechten. De reder is hiervoor verantwoordelijk. Het is belangrijk dat we een punt maken. We willen niet dat het nog een keer zo mis gaat."

Regeringspartij ChristenUnie steunt het initiatief. Stieneke van der Graaf: "Nog altijd liggen de stranden en duinen van onze eilanden vol met plastic bolletjes. Ik maak me zorgen over de milieugevolgen voor het Waddengebied op de lange termijn. Dit fonds is nodig om die gevolgen in beeld te krijgen."

De korrels waarmee vooral Schiermonnikoog bezaaid mee is. De korrels waarmee vooral Schiermonnikoog bezaaid mee is.

De ramp met MSC Zoe

  • De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari 342 containers boven de Waddeneilanden. 
  • Het schip was onderweg naar de Duitse Bremerhaven als de containers ten noorden van het Duitse eiland Borkum overboord slaan.
  • Op de eilanden spoelen niet alleen grote spullen aan (tuinstoelen, speelgoed, auto-onderdelen), maar ook miljoenen plastic korreltjes aan.
  • Rederij MSC, de eigenaar van het schip, nam een bergingsbedrijf uit IJmuiden in de arm om de containers te bergen. 
  • Door hoogwater, vlak na de ramp, kwamen veel korrels op het strand én bij de dijkrand te liggen. Van de korrels bij de dijkrand is zeventig procent met klepelzuigers opgeruimd
  • Bijna een jaar na het ongeluk kampen de waddeneilanden nog altijd met de gevolgen.
  • Vooral op Schiermonnikoog liggen nog altijd miljoenen kleine plastic korrels. 
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore