Miljoen weggesluisd

Celstraf ex-directeur Slotervaartziekenhuis vanwege fraude

25 november 2019 13:34 Aangepast: 25 november 2019 13:38
Voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak.

De rechtbank in Amsterdam heeft 15 maanden cel opgelegd aan Aysel Erbudak, voormalig directeur van het Slotervaartziekenhuis. Volgens de rechtbank is bewezen dat zij in 2008 met valse facturen 1 miljoen euro heeft weggesluisd.

Daarnaast heeft ze enkele jaren later nog eens 200.000 euro achterovergedrukt. Tegen de vroegere baas van het vorig jaar failliet verklaarde ziekenhuis in Amsterdam-West was in september twee jaar cel geëist.

Erbudak had het Amsterdamse ziekenhuis onder meer een miljoen euro laten betalen aan een investeringsmaatschappij in verband met de aankoop van grond voor een hotel en resort in Turkije. Ook deed ze voor bijna 150.000 euro privéaankopen op rekening van het ziekenhuis en haalde ze geld uit de kluis van het ziekenhuis waarvoor ze zich niet verantwoordde.  

Beroepsverbod

De rechtbank hield een beslissing vorige maand aan nadat haar advocaat op het laatste moment om extra getuigenverhoren had gevraagd. De rechtbank wees die verzoeken na een toelichting door de raadsman af.

Erbudak (53), die alle beschuldigingen steeds heeft ontkend, kreeg ook een beroepsverbod van zes jaar en drie maanden opgelegd. In die tijd mag ze niet als 'bestuurder van een rechtspersoon' optreden.

FIOD-onderzoek

Erbudak trad in 2006 toe tot het bestuur van het noodlijdende ziekenhuis en trok het uit de rode cijfers. Een conflict met de raad van commissarissen maakte in 2013 een einde aan haar bewind.

Civiele rechtszaken bezorgden haar later een miljoenenschuld. In 2015 werd zij persoonlijk failliet verklaard. De strafzaak tegen haar vloeide voort uit een FIOD-onderzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore