'Dit is een mysterie'

Goudstaaf verloren en weer gevonden, maar waar kwam hij vandaan?

25 november 2019 14:07 Aangepast: 25 november 2019 14:11
De goudstaaf is weer terecht. Beeld © Politie.nl

Een verloren goudstaaf. Een eerlijke vinder. Een vindersloon van 25.000 euro. Het verhaal over de bestuurder die een zeer waardevolle goudstaaf verloor, sprak afgelopen dagen bij veel mensen tot de verbeelding. Wie heeft er nou een goudstaaf ter waarde van 2 ton in z'n bezit?

"Het moet een flinke staaf zijn geweest", zegt Tjeerd Schipper, medewerker bij een goudhandelaar. Hij verwijst naar de maten van de transportbox waar de staaf in zat, 30 bij 20 centimeter, en denkt dat de goudstaaf zo'n 5 of 6 kilo moet hebben gewogen.

"Ik vermoed dat die chauffeur wel even in paniek is geweest toen hij erachter kwam dat hij hem was verloren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verloren goudstaaf van 2 ton weer terecht: 'Eerlijke vinder heeft zich gemeld'

Het gebeurde tien dagen geleden. De bestuurder van een waardetransport had de staaf ergens opgehaald en kwam er op de oprit van de A2 achter dat de zijdeur niet goed dicht zat. 

Daardoor was de transportbox met de waardevolle staaf uit de bus gevallen, meldde RTV Utrecht.

Raadsel

Waar kwam de staaf vandaan? 

"Niet bij ons", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Munt. "Er zijn media die schrijven dat de bestuurder bij ons vandaan vertrok, maar dat is onjuist. Wij hebben geen staven."

Bij De Nederlandsche Bank hebben ze wel goudstaven. "DNB heeft ruim 600 ton goud", valt op de site van de bank te lezen. "Dat goud ligt voor een deel bij DNB in Amsterdam. Maar het meeste goud ligt in andere landen: de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk."

'Hier niet hoor'

Maar ook bij DNB zeggen ze: hier kwam hij niet vandaan. De staven die bij DNB liggen, zijn uitsluitend van de staat. "We bewaren hier geen gouden ringen of oorbellen, en ook geen goudstaven van particulieren."

Goudhandelaar Schipper vindt het 'heel aannemelijk' dat de staaf van een particulier kwam. Een rijk persoon, want de staaf was minimaal 2 ton waard. "Dat is veel", weet Schipper. "Normaal gesproken zijn goudstaven van 1 kilo veel gangbaarder onder particulieren, want die zijn en makkelijker te vervoeren, om te smelten of te bewaren."

Een inkijkje in De Nederlandsche Bank. Een inkijkje in De Nederlandsche Bank.

Wie o wie

Maar wie koopt er een goudstaaf? "Er zijn twee typen mensen die dat vaak doen", zegt Mathijs Bouman, econoom en voormalig journalist bij RTL Z. "Beide groepen zijn mensen met veel geld. De ene groep bestaat uit verstandige beleggers die hun vermogen graag veiligstellen, en dat ook gespreid doen. Ze kopen aandelen, obligaties, kopen panden die ze verhuren. Een stuk grond. En ze kunnen dus ook een of meerdere goudstaven kopen."

Ze willen, zo noemt Bouman het, op allerlei manieren 'een vinger in de pap houden'. 

De andere, veel kleinere groep, heeft óók geld, maar koopt goudstaven vooral vanuit wantrouwen. "Voor hen is het haast een soort daad van verzet. Zij hebben het niet zo op het huidige financiële systeem, zijn bang voor een nieuwe ecomische crisis." Bij de laatste financiële crisis zag je dat het aantal goudstaven dat werd verkocht, omhoog ging.

Vindersloon

De eigenaar van de verloren goudstaaf is niet bekendgemaakt. Hij of zij loofde 25.000 euro aan vindersloon uit voor de eerlijke vinder van dit 'zeer waardevolle verloren object'.

De eigenaar benadrukte ook dat het blok met ruim twee ton waarde, onverkoopbaar was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goudstaaf bij Nederlandsche Bank optillen met twee vingers? Zinloos!

Slim? 

Maar is het een slimme zet, zo'n goudstaaf kopen? Ja en nee. Bouman: "Het is geen investering, want het is niet zo dat dat goud na een jaar of twee jaar meer wordt." Het kan wel meer waard worden, maar dan moet je het wel verkopen wil je daar van profiteren. 

"Het is eigenlijk in die zin best een rare investering, omdat het geen rendement oplevert. Van goud houden word je in principe niet rijk."

Om goud te kopen, hoef je ook niet per se heel rijk te zijn. "Voor 1000 euro kun je al best wat gouden munten kopen." Maar het is wel link om dat te doen. Want: goud kan worden gestolen. Smelten, bij een brand. Of: kwijtraken.

Goudhandelaar Schipper: "Ik vind dat eigenlijk best wel dom, dat zoiets gebeurt. Vooral met een staaf van zo veel waarde."

Een goudstaaf bij De Nederlandse Bank. Een goudstaaf bij De Nederlandse Bank.

Gulle gever

Hij begrijpt wel dat de vinder de staaf eerlijk heeft teruggebracht. "Je kan niet zo veel met zo'n staaf, behalve verhandelen, en ik denk dat de meeste goudhandelaren wel zouden denken: dit klopt niet helemaal, als er ineens iemand met zo'n grote goudstaaf voor hun neus zou staan na dit nieuws."

De vinder heeft een vindersloon van 25.000 euro gekregen. "Best wel een sympathieke beloning, 10 procent van de totaalwaarde", stelt econoom Bouman. "Als vinder kan je er denk ik weinig anders mee dan teruggeven. Ik heb zo'n staaf eens vastgehad: hij is loeizwaar, zo zwaar als lood. Moeilijk op te tillen."

Bovendien overtreed je de wet als je iets verkoopt dat niet van jou is. Bouman: "Ik denk dat het het lekkerder is om 25.000 euro te krijgen en een schoon geweten te hebben, dan een goudstaaf van een paar kilo te hebben en continu bang te zijn dat je wordt gepakt."

Terecht

Gisteren meldde de politie op Facebook dat de eerlijke vinder zich heeft gemeld. De politie is bij die persoon op bezoek geweest en heeft de goudstaaf in beslag genomen. Na het tonen van een bewijs van eigendom kon de eigenaar de goudstaaf weer meenemen. 

Of het vindersloon van 25.000 euro is uitgekeerd kan de politie niet zeggen. "Wij bemoeien ons verder niet met de zaak. Dit is iets tussen de eigenaar en de vinder", zei een woordvoerder van de politie tegen RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore