Ga naar de inhoud
Nazigroet

Marco van Basten week niet op tv na 'Sieg Heil'

Marco van Basten. Beeld © ANP

Marco van Basten zal een week niet op FOX Sports verschijnen na een ongepaste opmerking. De gage die Van Basten normaal krijgt, wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Volgens FOX Sports 'schoot Van Basten mis met een verkeerde grap op een verkeerd moment'. Van Basten, die dit seizoen analist is bij de sportzender, riep vlak na een Duitstalig interview 'Sieg Heil'. Sieg Heil ("Heil aan de overwinning") is een groet die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt in nazi-Duitsland.

De leiding van de zender ging met Marco van Basten het gesprek aan na zijn misplaatste grap over het interview dat Hans Kraay junior had met de Duitse trainer van Heracles, Frank Wormuth.

De beelden:

Van Basten wist niet dat zijn microfoon aanstond en dat hij op tv te horen zou zijn. Een woordvoerder van Fox Sports zei daarover: "Laat duidelijk zijn dat hij dit nooit had mogen zeggen, maar het had ook niet uitgezonden mogen worden", zegt hij. "Marco wist niet dat zijn microfoon open stond. Maar het is gezegd en uitgezonden."

Excuses

De voormalige topspits en oud-bondscoach van Oranje bood later excuses aan voor wat hij een 'misplaatste grap' noemde. "Het was niet de bedoeling om mensen te shockeren, dus excuses hiervoor."

Ook heeft hij contact gezocht met de trainer van Heracles om zijn excuses aan te bieden. 

Van
Lees ook:
Van Basten maakt excuses voor nazigroet: 'Misplaatste grap'

De opmerking van Van Basten maakte veel los in binnen- en buitenland. Ook in Duitsland en Engeland kwam de nazigroet van Van Basten in het nieuws. 

Ook Spiegel, een Duits weekblad, schreef: "Hij was een grote man op het voetbalveld. Maar de tv-expert nam nu de verkeerde afslag met een nazigroet richting de Duitse coach Frank Wormuth."

Statement FOX Sports

Marco van Basten heeft afgelopen zaterdag een fout gemaakt in het programma De Eretribune. Met een verkeerde grap op een verkeerd moment schoot hij deze avond mis.

Wat er is gebeurd was dom en ongepast en FOX Sports neemt afstand van hetgeen zaterdagavond in de uitzending door Marco van Basten is gezegd. De zender heeft daarom besloten om deze week af te zien van de diensten van Marco van Basten als analist op FOX Sports. Zijn gage wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Van Basten heeft niemand opzettelijk willen kwetsen, heeft zijn excuses gemaakt en accepteert de consequenties. FOX Sports staat achter de samenwerking met Marco van Basten en verwelkomt hem volgende week zaterdag 7 december weer terug aan tafel van De Eretribune.