Twee incidenten

Donkere voetballer uitgescholden voor 'Zwarte Piet', wedstrijd stilgelegd

24 november 2019 20:31 Aangepast: 24 november 2019 21:47
Onder andere bij Ajax - Heracles maakten clubs een statement tegen racisme Beeld © ANP

Juist in het weekend waarin alle voetbalclubs protesteren tegen racisme waren er twee incidenten bij amateurclubs. In Emmen werd een wedstrijd stilgelegd nadat een donkere speler vanaf de tribune 'Zwarte Piet' werd genoemd, en in Utrecht werd een wedstrijd zelfs helemaal gestaakt na een soortgelijk incident.

Een kwartier voor tijd ging het mis bij VV Emmen tegen JOS Watergraafsmeer: na wat commotie op het veld werd er door een supporter van VV Emmen duidelijk hoorbaar 'Zwarte Piet' geroepen naar JOS-verdediger Richmond Bossman. Spelers van JOS pikten dit niet en stormden de tribune op. Na wat duwen en trekken besloot de scheidsrechter om iedereen naar de kleedkamer te sturen om af te koelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje maakt met groepsfoto statement tegen racisme: 'Genoeg is genoeg'

Een kwartier later werd de wedstrijd alsnog uitgespeeld. De supporter was ondertussen van het terrein gezet. "Ik heb hem aangesproken", zegt VV Emmen-voorzitter Peter Bouws tegen RTL Nieuws. "Hij had enorm veel spijt. Het is een nette man die het in een split second riep. Hij heeft ook nog zijn excuses aangeboden aan de aanvoerder."  

Toch zal de club stappen ondernemen tegen de supporter. Wat die stappen precies zijn bepalen ze morgen. "Nadat ik de man van het terrein had verwijderd, ben ik naar de kleedkamer van JOS gegaan om mijn excuses aan te bieden. Dit past niet bij onze club, wij zijn een multiculturele vereniging met veel donkere spelers", zegt hij. "Onze jongens ontploften ook toen het gebeurde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minuut stilte tegen racisme: 'Kippenvelmomentje hoor!'

Juist dit weekend werd er op alle velden een minuut stilte gehouden als signaal tegen racisme, ook bij Emmen tegen JOS. Dat is ongelukkig, maar de timing doet er volgens de voorzitter niet toe. "Dit mag gewoon absoluut niet, ook niet vier, vijf of zes weken later. Wij gaan de eerstvolgende wedstrijd dan ook een statement maken tegen racisme."  

Ed Tokkie, wedstrijdsecretaris van JOS Watergraafsmeer, vindt het 'schandalig' wat er gebeurd is, helemaal na de ontwikkelingen van afgelopen week. Hij benadrukt dat hij zelf niet bij de wedstrijd was, maar hij heeft van bestuursleden van JOS begrepen dat Emmen heel goed gehandeld heeft. "We hebben hun excuses dan ook geaccepteerd." 

Roetveegpiet

In Utrecht was er op dezelfde avond een soortgelijk incident bij de amateurwedstrijd tussen het Utrechtse Sporting '70 en Eldenia uit Arnhem. Daar werd de wedstrijd in blessuretijd helemaal gestaakt toen een donkere speler van de Utrechtse club door een supporter werd uitgemaakt voor 'roetveegpiet'. 

Trainer en spelers van Eldenia hebben direct excuses aangeboden aan Sporting '70, zegt bestuurslid Wim Hendriks van Eldenia. "Wij distantiëren ons van de uitspraken, dit heeft niks met voetbal te maken." De naam van de betrokken toeschouwer is inmiddels doorgegeven aan de KNVB. Maandag beraadt het bestuur zich op stappen.

'Raakte me nauwelijks' 

De speler naar wie het werd geroepen, Everton dos Santos Silva, liet aan AD weten dat hij het in eerste instantie niet eens gehoord had. "Een paar minuten later hoorde ik het van een teamgenoot", zegt hij. "Het raakt me nauwelijks meer. Het is zeker niet de eerste keer dat dit me overkomt. Ze proberen me uit de wedstrijd te halen, maar ik laat mijn dag er niet door verpesten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore