De Nederlander die is overleden nadat hij in Sierra Leone besmet was geraakt met het lassavirus, is een tropenarts van begin 30. "Het is hartverscheurend", zegt een collega tegen RTL Nieuws.
De familie van de jonge arts heeft aangegeven dat ze nog niet wil dat zijn naam naar buiten wordt gebracht.
"Iedereen is hier verdrietig", vertelt een arts uit Sierra Leone aan RTL Nieuws. Hij werkte samen met de Nederlander in het Afrikaanse Masanga-ziekenhuis. "We hebben alle operaties gestaakt. Alleen spoedoperaties van patiënten die hier al waren, worden nog uitgevoerd."
Zwangere vrouw
Begin deze maand, op 4 november, opereerde de jonge Nederlandse arts in het Masanga-ziekenhuis een zwangere vrouw, zo staat in een verklaring van het ministerie van Gezondheidszorg in Sierra Leone. Ze bloedde hevig en overleed dezelfde dag nog aan de complicaties van de operatie. Mogelijk was deze vrouw besmet met het lassavirus, zegt het ministerie.
Lange tijd had de Nederlandse arts nergens last van, maar na zes dagen begon hij zich niet goed te voelen. Hij kreeg koorts, hoofdpijn en had last van algehele malaise.
Zijn collega vertelt aan RTL Nieuws: "Hij stond aan de operatietafel toen hij ons vertelde dat hij zich echt niet goed voelde. Hij kon de operatie niet afmaken en is naar huis gegaan."
'We bewonderen zijn kennis en passie'
Zijn collega's zorgden thuis voor de Nederlander en hij werd behandeld voor koorts, malaria en tyfus, maar de symptomen bleven. Daarom werd hij dinsdag gerepatrieerd naar Nederland en in quarantaine behandeld in het Leids Universitair Medisch Centrum. Daar overleed hij gisteravond aan de gevolgen van lassakoorts.
De Nederlander was behalve tropenarts ook in dienst van het chirurgische trainingsprogramma CapaCare. CapaCare zegt in een verklaring 'erg dankbaar te zijn' dat hij het gezondheidszorgsysteem in Sierra Leone heeft versterkt.
"We bewonderen zijn kennis, capaciteit en passie om de toegang tot chirurgische zorg in het land te verbeteren. De manier waarop hij zijn patiënten altijd de beste behandeling gaf en de doordachte manier waarop hij zijn studenten begeleidde, heeft altijd indruk op ons gemaakt."
Wat is het lassavirus?
Het lassavirus komt vooral voor in delen van West-Afrika, zoals in Sierra Leone. Bepaalde muizen kunnen het virus verspreiden. Daarnaast kan het virus zich van mens op mens verspreiden.
Zo'n 80 procent van de mensen die besmet zijn geraakt met het virus, krijgt geen klachten. Maar soms krijgen mensen die besmet zijn geraakt zulke ernstige klachten dat ze eraan overlijden.
Het virus komt in Nederland maar zelden voor. De afgelopen 40 jaar is de ziekte maar twee keer vastgesteld, de laatste keer was in 2000. Het ging toen om een ernstig zieke man die kort daarvoor in Sierra Leone werkzaam was geweest als chirurg.
Artsen in Sierra Leone zijn enorm geschrokken door het overlijden, zegt de collega van de Nederlander. "We lopen allemaal risico, we zijn heel erg bezorgd. Ik slik geen medicijnen nu, zodat ik de symptomen van lassa op tijd kan herkennen."
Nog zes Nederlanders gerepatrieerd
Op dit moment zijn nog zes andere Nederlanders naar Nederland gerepatrieerd. Bij één van hen, een vrouwelijke tropenarts, is ook lassa geconstateerd. Zij werd op 11 november ziek en kwam gisteren via een speciale vlucht aan in Nederland. Ze ligt in quarantaine in het UMC Utrecht (UMCU).
Ook drie Britse zorgverleners uit het Masanga-ziekenhuis zijn gerepatrieerd.