Voetbalwedstrijden

Minuut stilte tegen racisme: 'Kippenvelmomentje hoor!'

23 november 2019 21:20 Aangepast: 23 november 2019 23:23
Onder andere bij Ajax - Heracles maakten clubs een statement tegen racisme Beeld © ANP

"En zo is het. Op een mooie, sportieve en doelpuntrijke wedstrijd, lieve voetbalvrienden!", schrijft een Twitteraar. Het is een van de reacties op sociale media, na de minuut stilte van Eredivisieclubs. De voetballers stonden letterlijk één minuut stil in de strijd tegen racisme.

Aanleiding was de racistische bejegening van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. Tijdens de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior afgelopen zondag riepen supporters van FC Den Bosch racistische leuzen, maakten ze oerwoudgeluiden en zongen ze zwartepietliedjes richting hem. Voetbalbond KNVB en het Openbaar Ministerie onderzoeken de zaak.

Applaus

De eerste ploegen die vanavond direct na de aftrap een minuut lang niet speelden, waren Utrecht en AZ in stadion Galgenwaard. De minuut werd begeleid door applaus van spelers en supporters. In het stadion hing een bord met de tekst 'Racisme? Dan voetballen we niet.'

Later volgden ook Ajax, Heracles Almelo, PEC Zwolle, Fortuna Sittard, ADO Den Haag en Willem II met een minuut stilte.

Sociale media

De actie kan op sociale media rekenen op uiteenlopende reacties. Zo schrijft een Twitteraar: "Kippenvelmomentje hoor! Maar genoeg is genoeg" en plaatst een ander: "Say no to rasicm!".

Tegelijkertijd vraagt een voetbalkijker zich af of de actie wel helpt. "Racisme in het Nederlandse voetbal bestrijden met een minuut stilte en een foto. Zou het werken denk je? Voorstel: bij 1 incident een week geen voetbal over de gehele breedte: betaald, amateur zelfs kindervoetbal. Bij het 2e incident: twee weken en zo verder totdat het gedoe ophoudt!"

PEC Zwolle

Een bezoeker van de wedstrijd PEC Zwolle - Fortuna Sittard is vooral verontwaardigd. "De hypocrisie, PEC Zwolle houdt straks een minuut stilte tegen racisme, geïnitieerd door onder andere KNVB maar voor de wedstrijd banjeren er dus een aantal zwarte pieten rond het veld, kan hoor, maar doe dan niet zo schijnheilig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Racisme begon al vanaf minuut 1: 'Er word gezegd k-zwarte, k-neger'

De minuut stilte is een initiatief van de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie, in samenwerking met de KNVB, 34 betaald-voetbalclubs, Coaches Betaald Voetbal en spelersvakbond VVCS.

Eerder stonden voetballers in de Keuken Kampioen Divisie al een minuut stil. En ook amateurspelers staan dit weekend een minuut stil tegen racisme. Die oproep werd volgens RTV Utrecht gedaan door Excelsior Maassluis, waar Mendes Moreira vroeger speelde. 

De spelers van het Nederlands elftal lieten begin deze week ook van zich horen met een paar duidelijke statements. Zo verspreidde het elftal een foto waarop de spelers in een kring staan en elkaars hand vasthouden. "Enough is enough, stop racism", staat daarbij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Symbolen tegen racisme: hebben ze zin?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore