Nederland

Milieuclubs willen opnieuw verbouwing circuit Zandvoort laten stilleggen 

23 november 2019 16:43 Aangepast: 23 november 2019 16:50
Luchtfoto van Circuit Zandvoort waar wordt gewerkt aan de hoofdtribune. Beeld © ANP

De verbouwing van racecircuit Zandvoort moet onmiddellijk worden stilgelegd, eisen twee milieuverenigingen. De vergunning voor het verplaatsen van grond is veel te snel verleend, zonder goed onderzoek te doen.

Heel opvallend, vindt Karel van Broekhoven, voorzitter van Stichting Rust aan de Kust. "Als je in zo'n verdacht gebied gaat graven, doe je wel eerst onderzoek." Samen met stichting Duinbehoud stelt hij de gemeente Zandvoort een ultimatum: de werkzaamheden moeten worden stilgelegd.

PFAS

De kans is groot dat de grond bij het circuit is vervuild met PFAS, stellen de organisaties. PFAS is een chemische stof in grond en bagger. Als er te veel van in de grond zit, mag deze niet verplaatst worden. Als gevolg hiervan liggen talloze bouwprojecten op dit moment stil. Eerst moet de grond namelijk getest worden. 

'Voorzichtigheid uit oog verloren'

In Zandvoort is de vergunning om grond te verplaatsen - om het circuit geschikt te maken voor de Formule 1-race volgend jaar - veel te snel verstrekt en zonder onderzoek te doen. "Elke voorzichtigheid is hier uit het oog verloren", aldus de stichtingen.

Ze wijzen op eerder onderzoek, waaruit bleek dat er op ten minste een plek meer PFAS in de grond zit dan mag. De provincie verruimde de norm onlangs naar 1,5 microgram per kilo grond, in de geteste grond zat 2,4 microgram per kilo, vertelt Van Broekhoven. 

Waarschijnlijk zit er op veel meer plekken PFAS in de grond, omdat er in het verleden vaak blusschuim is gebruikt bij ongelukken op de baan. In blusschuim zit vaak PFAS.

Vervuild met koper

Vervuilde grond mag niet op schone grond worden gestort en mag daarom niet worden verplaatst, staat in de Wet bodembescherming. Uit het onderzoek bleek bovendien dat op een plek de grond zwaar vervuild is met koper, vertelt Van Broekhoven.

Als de Omgevingsdienst IJmond, die verantwoordelijk is voor het handhaven van milieuregels, niet binnen twee weken optreedt, stappen de organisaties naar de rechter. "Dit soort aanvragen blijft anders maanden liggen", legt Van Broekhoven het ultimatum uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inzet vrijwilligers scheelt Songfestival en Formule 1 miljoenen euro's

Bakzeil gehaald bij rechter

Of de organisaties hun zin krijgen is de vraag. Eerdere pogingen om de verbouwing van het circuit stil te laten leggen, strandden bij de rechter. Die oordeelde eerst dat het openbaar belang van de race zwaarder weegt dan het beschermde leefgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis. 

En ook een kort geding om de milieuvergunning voor de verbouwing te laten vernietigen, leverde niets op. Volgens milieuorganisaties was die vergunning te makkelijk afgegeven door de provincie Noord-Holland. De rechter vonniste dat het circuit zich aan de regels voor stikstofuitstoot houdt

De gemeente Zandvoort en de Omgevingsdienst IJmond waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore