Ga naar de inhoud
Vrachtwagendrama

Jongen liep weg uit opvang in Limburg en stierf in Britse koeltruck

Rechercheurs bij de vrachtwagen waarin de 39 doden werden gevonden. Beeld © AFP

Vorige maand vonden 39 Vietnamezen de dood in een koeltruck op weg naar Engeland. Eén van de slachtoffers is een minderjarige jongen uit een Nederlandse opvang, blijkt uit onderzoek van radioprogramma Argos.

Volgens Argos liep de jongen eerder dit jaar weg uit een beschermde opvang in Limburg. Hij was daar juist geplaatst om hem te beschermen tegen mensenhandelaren.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) spreekt van een 'groot drama', maar wil 'om privacyredenen' geen uitspraken doen over de identiteit van de jongen. 

Naast de omgekomen Vietnamese jongen verdwenen dit jaar nog zeker zes andere Vietnamese jongeren uit de beschermde opvang.

Familie
Lees ook:
Familie slachtoffers: 'Ramptruck maakte deel uit van konvooi'

De Vietnamezen zaten op 23 oktober zeker tien uur opgesloten in de afgesloten ruimte waar ze geen adem konden halen. De temperatuur daalde naar min 25 graden en dat overleefden ze niet.

Noodkreten

Na het drama kwamen schrijnende verhalen naar buiten. Zo ontvingen ouders in Vietnam noodkreten van hun dochter. "Het spijt mij heel, heel erg, mama en papa", schreef ze. "Mijn reis naar een buitenlands land is mislukt. Ik ga dood."

Zowel in Groot-Brittannië als in Vietnam zijn mensen gearresteerd op verdenking van mensensmokkel.