Vorig jaar 3200

NVWA krijgt drie keer zoveel meldingen van besmet voedsel

23 november 2019 06:43 Aangepast: 23 november 2019 07:09
Archieffoto. Beeld © ANP

Het aantal meldingen van besmet voedsel bij waakhond NVWA, is in drie jaar tijd verdrievoudigd. In 2015 kreeg de NVWA ongeveer 1000 meldingen van producenten, vorig jaar waren dat er 3200.

Het gaat om meldingen die fabrikanten zelf doen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), als ziekmakende bacteriën als listeria en salmonella worden aangetroffen in het eten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vleeswarenbedrijf Offerman was sinds twee maanden in beeld

Het AD sprak met microbioloog Coen van der Weijden van de NVWA. Hij zegt dat bedrijven wettelijk verplicht zijn om hun producten te controleren. Ze moeten het ook melden als het 'foute boel' is. 

Dit gebeurt er in je lichaam bij een listeriabesmetting

Steeds meer Nederlanders lopen een besmetting met de listeriabacterie op. Meestal vallen de gevolgen mee, maar ze kunnen ook heel groot zijn.

Dat het aantal meldingen toeneemt, komt vooral door extra aandacht bij de NVWA en de bedrijven zelf. "Hierdoor is het aantal meldingen en terugroepacties behoorlijk gestegen, maar het wil niet zeggen dat onze voedselveiligheid drastisch is verslechterd", zegt Van der Weijden.

Offerman had pech

Begin oktober kwamen de problemen bij vleeswarenproducent Offerman naar buiten. Drie sterfgevallen als gevolg van de listeriabacterie werden gelinkt aan het bedrijf.

Volgens Van der Weijden heeft Offerman 'voor een groot deel pech gehad'. Het bedrijf hield zich aan controles en metingen. "Maar dat blijft een momentopname. Af en toe glipt er wat tussendoor. En 100 procent voedselveiligheid bestaat niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore