Jongens opgepakt

NS-directeur na beschieten treinen: 'Hier wordt een grens overschreden'

23 november 2019 07:11 Aangepast: 23 november 2019 14:16
Onderzoek bij de trein Beeld © SQ Vision

Geweld tegen NS-personeel moet op dezelfde manier worden bestraft als geweld tegen hulpverleners. Daarvoor pleit NS-directeur Roger van Boxtel. Hij reageert met dat pleidooi op de geweldsincidenten tegen zijn personeelsleden, gevolgd door de beschieting van twee treinen. "Ik zie een patroon en er is een soort bandeloosheid ontstaan."

Op het traject tussen Breda en Eindhoven werden gisteravond twee treinen beschoten, vermoedelijk met een balletjespistool. Meerdere ruiten raakten aan de buitenkant beschadigd. Aan de binnenkant bleven ze intact. De politie hield al snel twee jongens van 15 aan. Zij worden verdacht van het vernielen van treinen. Niemand raakte gewond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee jongens (15) opgepakt voor beschieten treinen in Brabant

Geschrokken

Desondanks is NS-directeur Roger van Boxtel woest. "Dat mensen met een buks op een trein gaan schieten, dat gaat iedere voorstelling te boven. Reizigers, maar ook de machinist en de conducteurs zijn zich helemaal rot geschrokken. Het is een wonder dat er geen ongelukken zijn gebeurd. Ik hoop echt dat de onderste steen boven komt. We moeten een voorbeeld stellen, dit kan niet."

Twee weken geleden nog publiceerde de politie een filmpje van een zware mishandeling van een conductrice op station Breda. De vrouw werd door een zwartrijder in haar nek geslagen. Het geweld vond eind september plaats. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor.

NS-directeur Roger van Boxtel NS-directeur Roger van Boxtel

Fysiek geweld neemt toe

Hoewel NS vorig jaar minder agressie in de trein signaleerde, nam het aantal geweldsincidenten op het station met 21 procent toe. Ook kregen meer medewerkers (753) vorig jaar te maken met fysieke agressie. Van Boxtel is er klaar mee. "We moeten een grens trekken. Het aanvallen van mensen die hun best doen om reizigers zo goed mogelijk te vervoeren, dat is niet te accepteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie zoekt zwartrijder die conductrice (63) knock-out sloeg

Minister Sander Dekker van Rechtbescherming kwam vorige maand met een wetsvoorstel waarmee geweld tegen hulpverleners zwaarder kan worden bestraft.

Daaronder vallen ook conducteurs, maar Van Boxtel zou graag zien dat al het NS-personeel onder die wet valt. Die zou dan ook gaan gelden voor bijvoorbeeld machinisten. "NS-mensen zijn ook iedere dag hulpverleners. Blijf met de handen van onze mensen af." 

Trein met mogelijke kogelgaten op station Breda

Gisteravond reed een trein het station van Breda binnen met vijf gesneuvelde ramen.

'Valt niet tegenop te trainen' 

Medewerkers van NS worden regelmatig getraind op hoe ze moeten omgaan met agressieve reizigers. Toch valt niet overal op te trainen. "Tegen iemand die op afstand, in het donker gaat lopen schieten... ik weet niet van wat we daar tegen moeten doen. U kunt zich voorstellen dat de reizigers, de machinist en de conducteur denken: wat gebeurt hier?"

Geconfronteerd met agressie, beledigingen en vandalisme: is het werken voor NS eigenlijk nog leuk? Van Boxtel: "Ik ben ontzettend blij met de moraal binnen de NS: die is heel hoog. We vervoeren graag 1,3 miljoen mensen per dag. Maar dit soort incidenten drukt wel de vreugde en leidt tot grote verontwaardiging."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore