Infecties en pijn

'Hoop is weg' voor honderden vrouwen met bekkenbodemmatjes

22 november 2019 17:25 Aangepast: 14 februari 2020 14:51
Slachtoffer Annette Kaylock in tranen na de uitspraak in Australië Beeld © ANP

Infecties, pijn bij seks en problemen bij ontlasting, het zijn maar een paar van de klachten die vrouwen hebben overgehouden na het plaatsen van bekkenbodemmatjes. In Australië hebben 700 vrouwen een zaak gewonnen tegen een grote producent, maar in Nederland loopt er nog steeds een zaak tegen deze farmaceut.

Die matjes van producent Johnson & Johnson worden specifiek gebruikt bij klachten als een bekkenbodemverzakking, bijvoorbeeld na een zwangerschap. Een deel van die matjes zijn gaan eroderen, wat bij veel vrouwen heeft geleid tot enorm pijnlijke klachten. Vaak zijn de matjes niet of maar deels te verwijderen, waardoor de klachten eigenlijk nooit minder worden. 'Als een mes in mijn vagina', omschreef een van de vrouwen haar constante pijn.

In Nederland loopt nog steeds een zaak: bijna 40 mensen die ernstige bijwerkingen overhielden aan de matjes, sleepten de producent in 2017 voor de rechter.

"Ik ken een vrouw van 35 die achter een rollator loopt. De pijnklachten zijn ongelofelijk", zegt Maria Smit (59) van lotgenotengroep MeshedUp. "Maar er zijn ook mensen met functionele klachten, zoals niet kunnen poepen of plassen of juist alleen maar. Dan ben je 40 jaar en kun je niet meer het huis uit." Ze zegt zelfs mensen te kennen die zelfmoord hebben gepleegd als gevolg van de klachten.

Maria Smit kampt sinds 2008 met klachten Maria Smit kampt sinds 2008 met klachten

Maria kreeg in 2008 een kunststof matje geïmplanteerd vanwege een vermeende blaas- en darmverzakking. Eigenlijk kampt ze vanaf het begin met klachten, waardoor ze niet meer zonder pijn kan zitten, bukken of lopen. Haar matje is deels verwijderd, maar een deel was al te veel vergroeid met het omliggend weefsel.

Daarmee is ze één van de velen die klachten kreeg na het implanteren van een 'mesh'. Dit is een matje van polypropyleen, die in verschillende vormen wordt gebruikt tegen aandoeningen als verzakte darmen en liesbreuken. In Australië is er een rechtszaak geweest tegen producent Johnson & Johnson, die draait om hun bekkenbodemmatjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Medische implantaten gekoppeld aan zwaar letsel en overlijden'

In Australië hebben de vrouwen gelijk gekregen, waarbij de rechter oordeelde dat het product niet genoeg getest was voordat het op de markt kwam. Tegelijk kwam Johnson & Johnson met een agressieve campagne naar artsen, waarin ze het product neerzetten als goedkoop, simpel en redelijk vrij van risico.

In Nederland zijn tot 2014 dezelfde matjes gebruikt, waardoor hier een soortgelijke zaak speelt tegen Johnson & Johnson. Het is niet de enige producent, maar wel de grootste. Ook is er door eerdere zaken in Australië en Amerika al veel bekend over dit bedrijf, wat ook in de Nederlandse zaak kan helpen.

Een fooi 

Toch zeggen uitspraken in het buitenland niet veel voor Nederland, omdat de rechter hier zelf een oordeel wil vellen. Maria heeft dan ook een dubbel gevoel. Ze is blij voor haar lotgenoten, maar zij ziet in haar groep vooral veel verbitterde mensen. "We zijn bang dat we hier in Nederland nooit een rechtszaak winnen. Er zijn genoeg slachtoffers in vergelijkbare zaken die uiteindelijk met een fooi het bos in zijn gestuurd."

Jan Paul Roovers van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie erkent dat artsen te snel gestart zijn met het toepassen van matjes bij operaties vanwege een verzakking. Hierdoor was de kwaliteit van voorlichting en uitvoering van de ingrepen wisselend was. Ook konden mensen veel te lang met klachten blijven rondlopen, omdat die niet goed herkend werden. Met extra complicaties tot gevolg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Incontinent? 'Ik bemoei me toch ook niet met jouw ondergoed?'

Sinds 2010 is er in Nederland de richtlijn om terughoudend te zijn met het gebruik van de matjes, maar het wordt jaarlijks nog steeds bij 200 tot 250 vrouwen gebruikt. "Voor die groep vrouwen is er namelijk nog steeds geen alternatief", zegt Roovers. Het risico op een complicatie is tegenwoordig bij het matje 2 procent.

Angst

Hij vindt wel dat er voor die groep soms te veel angst wordt gecreëerd. De matjes waar de rechtszaak om draait worden niet meer gebruikt en patiënten worden inmiddels 5 tot 7 jaar gevolgd na een ingreep.

"Ook zijn er nog maar zes centra in Nederland die de ingreep mogen doen, om te voorkomen dat mensen slecht geïnformeerd worden. Of worden geopereerd door iemand die het niet regelmatig doet", zegt Roovers.

'Hoop is weg' 

Voor de 1360 lotgenoten die Maria vertegenwoordigt, zegt dat allemaal niet veel. Hun klachten zijn zwaar en veelal blijvend. "De hoop is vaak weg. Wat hou je dan over? Ze hebben allemaal al eens bij een psycholoog gelopen", zegt Maria. "Uiteindelijk hebben we allemaal een groter probleem dan voor onze operatie. De kwaal die we hadden is veel beter te dragen dan wat erna is gebeurd."

Reactie Johnson & Johnson

Johnson & Johnson heeft alleen met een Engelstalig statement gereageerd op de zaak in Australië. In hun reactie gingen ze niet in op de situatie in Nederland of andere landen waar de protheses zijn gebruikt: 

Ethicon empathises with women who have experienced complications following pelvic mesh procedures.

However, it's important to note pelvic mesh has helped improve the quality of life for millions of women worldwide with stress urinary incontinence and pelvic organ prolapse. Scientists from around the world who have conducted and reviewed independent research on pelvic mesh agree it is an important treatment option for women, with the vast majority experiencing an improvement in their day to day lives.

Ethicon is reviewing the Federal Court decision and will consider its options. Ethicon believes that the company acted ethically and responsibly in the research, development and supply of these products. Ethicon supports continued access for Australian women to safe and effective treatments and encourages informed treatment decisions made in consultation with doctors on the benefits and risks of surgical procedures that utilise pelvic mesh devices.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore