Syriëgangers

Teruggestuurde IS-vrouwen blijven zeker twee weken langer vastzitten

22 november 2019 15:48 Aangepast: 22 november 2019 15:51
Kinderen in een IS-kamp. Beeld © AFP

De twee vrouwen die dinsdag op Schiphol zijn aangehouden na terugkeer uit het strijdgebied van IS blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend.

De 24-jarige Fatima H. uit Tilburg en de 25-jarige Xaviera S. uit Apeldoorn worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Paspoort afgenomen

Fatima H. meldde zich eind oktober bij de ambassade in Ankara met het verzoek om hulp om naar Nederland terug te keren. Haar Nederlandse paspoort is afgenomen en ze is hier 'ongewenst verklaard'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de twee teruggekeerde IS-vrouwen: 'Bewijs gruwelijkheden lastig te vinden'

Nederland drong erop aan om de vrouw, wiens nationaliteit is ontnomen, niet terug te sturen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid sprak hierover meerdere keren met de Turkse minister van Binnenlandse Zaken.

Nog wel Marokkaans

Fatima H. heeft nog wel de Marokkaanse nationaliteit. Na vervolging en berechting wil het kabinet haar uitzetten naar Marokko. De Raad voor Kinderbescherming heeft zich ontfermd over de kinderen van H.. Zij gaan bij een gezinsvoogd wonen. 

Xaviera S. heeft nog wel de Nederlandse nationaliteit. Zij wordt in het geval van een veroordeling niet het land uitgezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore