Miss India Holland-verkiezing

Drie missen strijden tegen seksuele intimidatie: 'Het is nog te veel een taboe'

22 november 2019 20:06 Aangepast: 22 november 2019 23:26
Van links naar rechts: Sahana Mahendran (die zich aansloot bij Miss Awareness) en de missen Faraisa Sewpersad, Sjahiena Rahmoe en Vanita Hanoeman. Beeld © René Rollema— met Sahana Mahendran, Faraisa Sewpersad, Sjahiena Rahmoe en Vanita Hanoeman.

Precies een jaar geleden deden Sjahiena, Faraisa en Vanita mee aan de Miss India Holland-verkiezing. Mede door wat ze daar achter de schermen meemaakten, strijden ze nu onder de naam Miss Awareness tegen seksuele intimidatie binnen de Hindoestaanse gemeenschap.

In een gesprek met RTL Nieuws vertelt het drietal dat ze zich niet altijd prettig voelden achter de schermen. Zo hoorden ze onder meer geruchten van presentatrices en oud-deelnemers over seks tussen kandidates en de organisator.

Facebookpagina

Het was een van de redenen om een dag voor de finale te stoppen met de verkiezing en de Facebookpagina Miss Awareness op te zetten.

"Daarmee willen we taboes rond seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik binnen de Hindoestaanse gemeenschap doorbreken", zegt Faraisa.

"Vrouwen zijn bang om aangifte te doen van seksueel misbruik omdat ze bang zijn als hoer gezien te worden. Want niet iedereen in de gemeenschap is open minded over seks. Er wordt snel geoordeeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanneer is iets seksuele intimidatie? 'We zijn in de war'

Slecht meisje

Ze denkt dat dat oordeel ervoor zorgt dat het lastig is om seksueel misbruik naar buiten te brengen. "Je wordt gezien als slecht meisje. Je familie schaamt zich dan voor jou."

Miss Awareness moet ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor seksuele intimidatie en dat vrouwen er ook over durven te praten. "Anders komen de daders ermee weg."

Slachtoffers

En het lijkt te helpen: gemiddeld krijgt de Facebookpagina vier berichten per week binnen, zegt Faraisa. "We willen slachtoffers van seksueel ongepast gedrag helpen en aanzetten om aangifte te doen."

Daar komt nog eens bij dat er na gesprekken met Miss Awareness deze week wéér vier finalisten uit de missverkiezing stapten. Naar eigen zeggen wegens de eerdere - zelfde - geruchten van seksuele intimidatie, het voortrekken van missen en het contract dat ze moesten ondertekenen.

Boetes

"Daar stond niks in over ónze rechten", zegt een van de ex-missen die niet bij naam genoemd wil worden. "Er stond alleen in wat we moesten doen en er waren heel veel boetes opgenomen in het contract. We gaan ons niet in de schulden steken om mee te doen aan iets dat niet zo belangrijk is."

De vrouwen van Miss Awareness hopen nog veel meer vrouwen te bereiken. Tegelijkertijd zijn ze in afwachting van de uitkomst van een hoger beroep. De organisator van de Miss India Holland-verkiezing startte een rechtszaak wegens smaad en laster. De vrouwen wonnen, maar in februari wordt het hoger beroep behandeld.

Rechtszaak

Misschien willen Faraisa en haar collega's zelf ook een zaak starten, om het geld terug te krijgen dat ze in de verkiezing investeerden. "Ik heb voor 2000 euro twaalf finale-kaarten gekocht en 350 euro betaald voor een portfolio die ik nooit gekregen heb. Dat wil ik graag terug."

De organisatie van de Miss India Holland-verkiezing wil niet op de beschuldigingen reageren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore