Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Mysterie opgelost

'Cruijff kreeg miljoenen van Sponsor- en Postcodeloterij'

22 november 2019 05:10 Aangepast: 22 november 2019 07:52
Johan Cruijff Beeld © ANP

Johan Cruijff kreeg índerdaad ieder jaar een miljoen. Maar die kreeg hij niet van de Cruyff Foundation, zoals Auke Kok in de biografie over de oud-voetballer schreef. Cruijff kreeg het bedrag van de Sponsorloterij en Postcodeloterij.

Dat schrijft De Volkskrant vandaag. Zij baseren zich op gesprekken met twee directe betrokkenen en een contract uit 1998.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruyff Foundation is 'geschokt' en wil boek uit handel

Inlegvel met correctie bij biografie

Eerder deze maand leidde een zinsnede in de biografie van Auke Kok over oud-voetballer Johan Cruijff tot grote commotie. In zijn boek staat namelijk dat Cruijff geld kreeg van Cruyff Foundation. Het zou gaan om een miljoen euro per jaar voor het gebruik van zijn naam en beeldrecht. Kok baseerde zich op drie anonieme bronnen, maar werd fel tegengesproken door de Cruyff Foundation.

De zaak kwam voor de rechter en de rechtbank stelde de stichting in het gelijk, maar vond het terugroepen van de hele oplage een te zwaar middel. Daarom moest er een inlegvel bij de biografie komen met een correctie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koeman staat achter de Cruyff Foundation

Overeenkomst uit 1998

De Volkskrant heeft inmiddels achterhaald hoe de vork in de steel zit: Cruijff sloot al in 1998 een overeenkomst met de Sponsor- en Postcodeloterij. Twee goede doelen, de Cruyff Foundation en Terre des Hommes, zouden door de loterijen worden gesteund.

Daarnaast werd Cruijff in ruil voor promotiewerkzaamheden jaarlijks tussen de 550 duizend en 1,1 miljoen gulden beloofd. Dat geld kwam van de loterijen. De hoogte van de beloning zou afhankelijk zijn van hoe succesvol de Sponsorloterij werd.

Cruijff kreeg het bedrag omdat de bedenkers van het plan wilden garanderen dat hij betrokken bleef.

De betrokkenen zeggen in de Volkskrant dat er dus niets is dat niet door de beugel kon. Er zijn geen donateurs van goede doelen benadeeld en alles is netjes in jaarrekeningen verantwoord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emotie bij Gullit: 'Wil geen andere verhalen over Johan horen'

'Laten we niet gaan spitten in hoe hij zijn geld verdiende'

Carole Thate, bestuurslid van de Foundation, reageert niet verbaasd op het nieuws. Ze zegt in de krant al lang te weten van de betalingen aan Cruijff door de loterijen. "Er is nooit geld van de Foundation naar Johan gegaan, dat soort dingen hebben we altijd strikt gescheiden gehouden", vertelt ze.

"Wij hoeven als Foundation niet te verantwoorden hoe Cruijff zijn geld verdiende. Hij had wel meer commerciële overeenkomsten met andere partijen. Laten we alsjeblieft niet gaan spitten in hoe hij zijn geld verdiende."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore